3 syytä, miksi raakaruoka auttaa parantumaan kroonisista sairauksista?

raakaruoka

Miksi raakaruoka auttaa parantumaan kroonisista sairauksista? | Törmään niin usein lauseeseen: Kyllä mäkin haluaisin syödä enemmän raakaruokaa, mutta se ei vaan sovi mun vatsalle. 

Ja ihan täsmälleen näin ajattelin itsekin vielä pari vuotta sitten. 

Totuus on kuitenkin se, että raakaruoka sopii ihan kaikille. Se on parasta ja parantavinta ruokaa ja siksi suosittelen sitä lämpimästi kroonisista sairauksista kärsiville, myös suolistohaasteiden kanssa painiville. 

Nyt kerron sulle tarkemmin, miksi. 

Miksi raakaruokaa pelätään?  

Raakaruoka eli elävä ravinto on puhdasta kasvisruokaa – ituja, versoja, hedelmiä, vihanneksia, lehtivihreitä, levää, siemeniä ja pähkinöitä.  

Se on ruokaa, jota ei ole kuumennettu yli 46 °C. Kuumentaminen tuhoaa ruuasta arvokkaita entsyymejä ja vitamiineja, eli juuri niitä, mitä me tarvitaan voidaksemme hyvin ja pysyäksemme terveinä. 

Ja vaikka mä oon tiennyt tän jo pitkään, välttelin raakaa ruokaa mahdollisimman paljon. 

Miksi? 

Koska luulin, ettei se sovi mulle ja mun ruoansulatukselle. 

Se aiheutti ikäviä tuntemuksia vatsassa. Välillä ulosteen seassa näkyi sulamattomia paprikan ja salaatin palasia. Luulin, ettei mun suolisto pystynyt sulattamaan raakaruokaa. 

Ja eihän se pystynytkään. 

Ongelma ei silti ollut se raakaruoka. Se toimi vaan ikään kuin viestintuojana. Se yritti kertoa mulle, että mun ruonsulatusjärjestelmä on niin heikossa kunnossa, ettei se pysty sulattamaan mitään ruokaa! 

Kyllä, luit oikein. Jos nimittäin raakaruoka ei sula kunnolla, ei sula mikään muukaan ruoka. Kypsentämätön raakaruoka vain erottuu ulosteen seasta selvemmin, kuin kypsennetty mössö.  

Kun ymmärsin tämän, aloin pikkuhiljaa lisäämään raakojen kasvisten syömistä. 

Aluksi se aiheutti toki ikäviä tuntemuksia suolistossa, mutta on hyvä tiedostaa, että se ei ole vaarallista. Raa’at kasvikset vain puhdistavat suoliston seinämiä, mikä saattaa aiheuttaa kipuja, ilmavaivoja ja turvotusta. 

Jos kärsit jostain suolistohaasteesta, suosittelen raakaruuan lisäämistä pikkuhiljaa ja lempeästi. Keveimpiä ruokia ruoansulatukselle ovat vastapuristetut mehut ja smoothiet.

(Lue lisää 3 syytä, miksi mehustaminen kannattaa aloittaa jo tänään

ja Parantavat smoothiet x5)

raakaruoka

3 syytä, miksi raakaruoka auttaa parantumaan kroonisista sairauksista? 

Koska

  1. raakaruoka sisältää eniten ravintoaineita, entsyymeitä ja vitamiineja
  2. raakaruuan ravintoaineet ovat parhaiten imeytyvässä muodossa
  3. raakaruoka helpottaa ruoansulatusta

Raakaruoka sisältää paljon enemmän ravintoaineita kuin mikään muu ruoka. Lisäksi ravintoaineet on sellaisessa muodossa, että keho pystyy ne parhaiten hyödyntämään.

Kun saat runsaasti näitä hyvin imeytyviä ravintoaineita, vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja, antioksidantteja ja mikro-organismeja, auttavat ne puhdistamaan ja vahvistamaan kehoa ja siten kehosi alkaa parantamaan itseään. 

Raa´at, kypsentämättömät hedelmät ja vihannekset ovat parasta ruokaa ruoansulatukselle. Ne sulaa helpoiten juuri sen takia, että ne sisältää kaikki ne elävät entsyymit, jotka helpottaa ruoansulatusta. Ja kun ruoansulatus toimii, toimii kaikki muukin paremmin.  

Keholla on paljon eri tehtäviä, joita sen tulee hoitaa päivittäin. Jotkin niistä ovat pakollisia, kuten varmistaa, että sydän pumppaa verta, keuhkot toimivat ja ruoka liikkuu ruoansulatusjärjestelmässä.  

Jotkin tehtävät ovat tärkeitä, kuten myrkkyaineiden poistaminen ja tärkeiden kudosten korjaaminen. Ja näitä tärkeitäkin tehtäviä keho kyllä tekisi, jos sillä olisi riittävästi aikaa ja energiaa siihen.  

Mutta kun me syödään paljon kypsennettyä ruokaa, raskaita rasvoja ja proteiineja, lisäaineita, säilöntäaineita ja täyteaineita, kehon energiasta suurin osa menee ruoansulatukseen, eikä energiaa riitä muuhun. Tällöin keho joutuu jättämään tietyt asiat tekemättä, kun sen täytyy pilkkoa huonosti sulavaa ruokaa. 

Kun me syödään kypsentämättömiä hedelmiä ja vihanneksia, ruoansulatus pystyy pilkkomaan ne nopeasti ja tehokkaasti ja keholla jää aikaa ja energiaa hoitaa muitakin tärkeitä tehtäviä. 

Näin mm. vastustuskyky vahvistuu, henkiset voimavarat lisääntyy ja kokonaisvaltainen hyvinvointi paranee. 

 

-Noora

 

Oletko valmis aloittamaan kehosi eheyttämisen? Oon koonnut sulle maksuttoman oppaan 5 askelta puhtaampaan ja vahvempaan kehoon, jonka avulla pääset alkuun! Lataa opas täältä>>>>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *