Aurinkorasvojen haitat ja auringon hyödyt

aurinkorasvojen haitat

Aurinkorasvojen haitat ja auringon hyödyt | Ihana ihana aurinko. Valon ja elämän tuoja.  

Me tarvitsemme aurinkoa. Meitä ei olisi ilman aurinkoa. Elämää ei olisi ilman aurinkoa. 

Ja vaikka nämä on kaikille ihan luonnollisia asioita, on meidät silti saatu jopa pelkäämään aurinkoa!  

Meille kerrotaan, että aurinko on haitallista ja UV-säteily vaarallista. Meille kerrotaan, että rusketus vanhentaa ihoa ja aurinko aiheuttaa ihosyöpää. 

Paljon aurinkoa vaarallisempaa on kuitenkin se, että me pelätään aurinkoa ja levitetään ihollemme jatkuvalla syötöllä aurinkorasvoja. 

Nyt avaan tätä kokonaisuutta vähän tarkemmin ja kerron, miksi aurinkorasvat ovat hyvin haitallisia meille. 

Aurinkorasvojen haitat 

Auringon ympärille, kuten kaiken lähes kaiken muunkin ympärille tässä maailmassa, on luotu bisnes. 

Mutta koska jo vuosisatojen ajan on tiedetty, että aurinko itsessään on hyvin voimakkaasti parantava ja kaikkien saatavilla oleva ja vielä ilmainenkin, on pitänyt kehittää auringon aiheuttama ongelma. 

Ongelmaksi on muodostettu uv-säteily, mikä johtaa ihon palamiseen, mikä johtaa suurentuneeseen ihosyöpäriskiin. 

Näin on siis väitetty. 

Ratkaisuksi on kehitetty aurinkorasvat, jotka suojaavat säteilyltä ja ihon palamiselta ja siten myös vähentävät ihosyöpäriskiä. 

Näin on siis väitetty. 

Totuus on kuitenkin se, ettei sellaisia riippumattomia tutkimuksia ole, joissa olisi todettu yhteys auringon ja ihosyöpien välillä. 

Sitä vastoin on todettu, että esim. melanoomaa esiintyy eniten alueilla, joissa käytetään paljon aurinkorasvoja tai ollaan paljon sisätiloissa ja vähän auringossa 

Mikä aurinkorasvoista sitten tekee niin haitallisia? 

Ensinnäkin aurinkorasvat sisältää lukuisia erilaisia kemikaaleja, jotka vahingoittavat ihosoluja ja imeytyvät iholta suoraan verenkiertoon. 

(Lue lisää Vaaralliset kemikaalit – vähennä kemikaalien käyttöä ja vahvista terveyttä)

Toiseksi aurinkorasvat sisältää usein monityydyttymättömiä rasvahappoja (PUFA), jotka ovat haitallisia, niin ulkoisessa kuin sisäisessäkin käytössä.

Seuraavaksi kerron tarkemmin, miksi. 

Monityydyttymättömät rasvahapot 

PUFA:t tunnetaan myös nimillä omega-6 ja omega-3 ja ne ovat kaikista epävakaimpia rasvahappoja. Ne nimittäin hapettuvat helposti valossa, lämmössä ja hapessa. 

Syy herkkään hapettumiseen löytyy niiden molekyyleistä, jotka sisältävät kaksoissidoksia, jotka ovat heikkoja ja helposti hajoavia. 

Kun rasvahappo hapettuu, se luo vapaiden radikaalien ketjureaktion ja vahingoittaa normaaleja lipidejä. 

Koska PUFA:t hapettuvat helposti valossa, lämmössä ja hapessa, ymmärrät varmasti, miksi monien aurinkorasvojen käyttö ulkona auringossa voi aiheuttaa vakavia ongelmia.

aurinkorasvojen haitat

PUFA:t on todettu yhdeksi suurimmaksi syyksi soluvaurioihin säteilyssä ja kappas, aurinko säteilee UV-valoa. Myös loisteputkivalo säteilee, eli sisätilatkaan eivät takaa turvallisuutta. 

Monityydyttymättömiä öljyjä ovat mm. 

  • Camelinaöljy 
  • Rypsiöljy 
  • Maissiöljy 
  • Pellavaöljy 
  • Hamppuöljy
  • Maapähkinäöljy
  • Kurpitsansiemenöljy
  • Ruusunmarjaöljy
  • Seesamiöljy 
  • Soijaöljy 
  • Auringonkukkaöljy
  • Pähkinäöljy 

Näitä PUFA-yhdisteitä esiintyy aurinkorasvojen lisäksi monissa muissakin ihonhoitotuotteissa ja meikeissä.

Miten monityydyttymättömät rasvahapot eroavat kertatyydyttymättömistä rasvahapoista?

Kertatyydyttymättömät rasvahapot 

Kertatyydyttymättömät rasvahapot (MUFA) sisältää molekyylejä, joissa on vain yksi kaksoissidos, jossa happi voi reagoida. 

Hapettuminen on siis edelleen riski, mutta huomattavasti pienempi, koska kaksoissidoksia on vain yksi. 

MUFA:t eli esim. omega-7 ja omega-9 ovat paljon tuvallisempia kuin PUFA:t. 

Kertatyydyttymättömiä öljyjä ovat mm. 

  • Avokadoöljy
  • Porkkanansiemenöljy
  • Risiiniöljy
  • Jojobaöljy
  • Macadamiaöljy 
  • Oliiviöljy 

Tärkeää on huomata, että yllämainitut öljyt eivät ole välttämättä 100% MUFA-yhdisteitä vaan ne voivat sisältää myös PUFA-yhdisteitä. Ja mitä enemmän ne sisältävät PUFA-yhdisteitä, sitä helpommin nekin hapettuvat. 

On kuitenkin olemassa vielä MUFA-yhdisteitäkin turvallisemmat vaihtoehdot, seuraavaksi lisää niistä.

Tyydyttyneet rasvahapot 

Kun PUFA-yhdisteissä on kaksi (tai useampi) kaksoissidosta, MUFA-yhdisteissä on yksi kaksoissidos niin tyydyttyneissä rasvohapoissa (SFA) ei ole lainkaan kaksoissidoksia. 

Näiden molekyylien muodon ansioista, niillä ei ole tilaa hapen imeytymiseen. Edes korkea valo tai lämpö ei voi hapettaa niitä. 

Tyydyttyneitä öljyjä ovat mm. 

  • Kookosöljy 
  • Kaakaovoi 
  • Lanoliini 
  • Sheavoi 
  • Kapryyli-triglyseridit 
  • MCT-öljy 

Jos siis kaipaat aurinkosuojaa, suosittelen valitsemaan tuotteen, mikä sisältää tyydyttyneitä öjyjä. Näin voit olla varma, etteivät rasvahapot hapetu valon, lämmön tai hapen myötä, eivätkä ne siten vahingoita ihoa.

Auringon hyödyt 

Yhdessä huonojen rasvojen kanssa aurinko voi aiheuttaa suuriakin ongelmia, mutta itsessään aurinko ei ole paha, aurinko on hyvä. Auringolla on todella suuri parantava voima.

aurinkorasvojen haitat

Aurinko ei aiheuta syöpää, mutta se auttaa ehkäisemään syöpää ja jopa parantumaan syövästä.  

UV-valo ei ole vaarallista, vaan päinvastoin todella tärkeää kokonaisvaltaiselle terveydelle.  

Sen lisäksi, että monet aurinkorasvat sisältävät vaarallisia kemikaaleja ja tyydyttymättömiä rasvahappoja, ne estävät myös auringon parantavaa voimaa pääsemästä kehoomme. 

Olennaisen tärkeää on toki ymmärtää, että ihon ei ole tarkoitus antaa palaa!  

Luonnollisen aurinkosuojan saat, kun annat ihosi tottua aurinkoon pikkuhiljaa. Totuttelu kannattaa aloittaa jo keväällä, koska silloin auringon säteily ei ole niin voimakasta. Kesällä aamu- ja iltapäivän aurinko ovat lempeämpiä kuin keskipäivän aurinko. 

Ihoa voi suojata myös vaaleilla vaatteilla ja leveillä hatuilla. 

Aurinkolasejakaan ei kannata automaattisesti joka kerta laittaa silmille ulos lähtiessä [ellei niitä välttämättä tarvitse esim. autolla ajamisen aikana].

Aurinkolasit nimittäin vääristävät silmään pääsevän valon määrää ja laatua ja näin ikäänkuin huijaavat aivot luulemaan, että ulkona on pilvistä, mikä estää ihoa valmistautumasta auringolle altistumiseen. 

Aurinkolasien takia iho palaa siis myös helpommin.

Rusketuksen saaminen auringosta on terveellistä eikä se vanhenna ihoa. Jos ihosi on kovin herkkä palamaan tai saat esim. aurinkoihottumaa, kertoo se siitä, että kehosi on sisältäpäin epätasapainossa.  

Pisteet ja läiskät, jotka auringon myötä ilmestyy iholle, on auringon keino yrittää parantaa sinua. Aurinko vetää kehosta, maksasta ja verestä myrkkyjä pois ja ne näyttäytyy iholla ruskeina täplinä. 

Kun syödään aitoa, kasvipainotteista ruokaa ja juodaan puhdasta vettä, keho kestää ja pystyy vastaanottamaan aurinkoa paremmin ja näin aurinko pystyy auttamaan paranemisprosessissa entisestään. Immuunijärjestelmä paranee, maksa ja veri puhdistuu ja luut vahvistuu. 

 

-Noora 

 

P.S Jos kaipaat lisää tietoa auringosta ja sen hyödyistä, suosittelen tutustumaan Andreas Morizin kirjaan Heal yourself with sunlight

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *