*kaupallinen yhteistyö Feel Vividin kanssa
Gluteeniton ja vegaaninen munkki | Olen jo monena vuonna testaillut erilaisia gluteenittomia ja vegaanisia munkkireseptejä näin vapun alla ja nyt tänä vuonna valmistui niin herkullisia munkkeja, että on pakko laittaa ohje jakoon.
Nämä munkit ovat siis munattomia, maidottomia, gluteenittomia, hiivattomia ja öljyttömiä, eikä näissä oo lainkaan valkoista sokeria.
Mauttomia tai kuivia nämä ei kuitenkaan ole – pikemminkin suussasulavavia [kuten mieheni näitä kuvaili]. Ja maistuu myös lapsille!
Gluteeniton ja vegaaninen munkki
Munkit ei lapsena olleet mun lemppareita enkä muista, että meillä olisi lapsuuden kodissa munkkeja paisteltu.
Itse innostuin munkeista ja niiden paistamisesta esikoisen synnyttyä – kotivappuun kuului itse paistetut munkit!
Mutta omien suolistohaasteiden myötä aloin hyvin nopeasti tekemään munkit gluteenittomina ja se oli vielä suht helppoa.
Sitten kun munkit piti tehdä myös hiivattomina ja sokerittomina, alkoi tulla pieniä haasteita sekä maun että koostumuksen puolesta. Välillä munkit ei maistuneet miltään, välillä ne oli kuivia, välillä ne ei kypsyneet kunnolla jne.
Nyt viimeiset neljä vuotta oon testaillut erilaisia reseptejä ja tehnyt munkit täysin vegaanisina, gluteenittomina, hiivattomina ja ilman valkoista sokeria.
Muutama vuosi sitten testasin perunasta tehtyjä munkkeja ja ne oli super hyviä, mutta ne uppopaistettiin öljyssä.
Sen jälkeen jätin kuitenkin myös öljyssä paistamisen pois ja aloin tekemään munkit donitsivuoassa ja se oli käänteentekevää! Munkkien valmistamisesta tuli niin paljon helpompaa – ja samalla munkeista tuli vieläkin terveellisempiä!
Resepti
Munkit donitsivuoassa [n.12 kpl]
Ainekset:
- 2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
- 1 dl tummia riisijauhoja
- 1 dl mantelijauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 1/4 tl merisuolaa
- 1 tl ceyloninkanelia
- 1 tl kardemummaa
- 1 dl kookossokeria
- 1 tl vaniljajauhetta
- 2 tl sitruunanmehua
- 2,5 dl luomu kauramaitoa [tai muuta kasvimaitoa]
Ohjeet:
- Lämmitä uuni 175 °C asteeseen.
- Sekoita taikinakulhossa kaurajauho, riisijauho, mantelijauho, leivinjauhe, ruokasooda, suola, kaneli, kardemumma, kookossokeri ja vaniljajauhe.
- Sekoita toisessa astiassa sitruunamehu ja kauramaito.
- Kaada nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita lastalla tasaiseksi. Taikinan tulisi olla paksua mutta valutettavaa [lisää tarvittaessa hieman kaurajauhoa, jos taikina on liian löysää, tai kauramaitoa, jos se on liian paksua].
- Lusikoi taikina donitsipellin muotteihin niin, että taikinaa tulee reilu puoleen väliin muottia.
- Paista uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla vuoassa ennen kuin irrotat ne.
- Irrottamista varten kannattaa pöydälle levittää liina, jonka päällä donitsivuoan voi huoletta kääntää ympäri [jos munkit eivät irtoa pelkällä kääntämisellä, taputa vuoan pohjaa kevyesti munkkien kohdilta].
- Jos haluat kuorruttaa munkit sokerilla, suosittelen käyttämään siihen kookossokeria, eli pyrittele lämpimät [ei kuumat] munkit kookossokerissa ja asettele tarjoiluastialle.
- Parhaita nämä munkit on tuoreena, mutta eivät kovetu kyllä samalla tavalla kuin monet muut gluteenittomat ja hiivattomat munkit. Nämä pysyy itseasiassa hyvinkin mehevinä ainakin seuraavaan päivään [pidempään en ole päässyt kokeilemaan – isompikin munkkisatsi on siinä vaiheessa hävinnyt jo parempiin suihin]
Näitä munkkeja voi hyvällä omalla tunnolla syödä milloin vaan ja vaikka useammankin kerralla!
Herkullisia munkkihetkiä ja hyvää vappua! 🥳🍩
-Noora
P.S. Jos päätät tilata suosittelemiani raaka-aineita tai mitä tahansa muita tuotteita Feel Vividiltä, saat -10% alennusta koko tilauksestasi koodilla noora10