Ketogeeninen ruokavalio heikentää terveyttä

ketogeeninen ruokavalio heikentaa terveytta

Ketogeeninen ruokavalio heikentää terveyttä | Oot varmasti tänä päivänä kuullut ylistettävän proteiinin ja rasvan syömisen tärkeyttä. Monissa ruokavalioissa näitä pidetään jopa terveyden perustana.

Varsinkin ketogeenisessa ja vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa proteiinin ja rasvan osuutta painotetaan suuresti, kun taas hiilareiden syöminen rajoitetaan olemattomaksi.

Näiden ruokavalioiden sanotaan auttavan erityisesti ylipainon kanssa kamppailevia. Toiset hehkuttavat näiden auttavan myös moniin kroonisiin oireisiin ja sairauksiin kuten kakkostyypin diabetekseen.

Mutta tiesitkö, että tällaisia runsaasti proteiineja ja rasvoja sisältäviä ruokavalioita on hehkutettu jo monet vuosikymmenet? Ja että tämän päivän ketogeeninen on vain yksi muunnos edellisistä mm.Atkinsin ja Dukanin dieeteistä. Ja että vaikka keto saattaakin tuntua alkuvaiheessa hyvältä, terveytesi heikentyy sen myötä ja menetät sen ennemmin tai myöhemmin kokonaan.

Miksi ketogeeninen ruokavalio tuntuu toimivan aluksi?

Ketogeeninen ruokavalio tuo monille alkuvaiheessa paljon hyvää: laihdutaan, saadaan lisää energiaa ja apua terveyshaasteisiin.

Miksi?

Koska ruokavaliosta on siivottu pois monia huonoja juttuja. Keto-ruokavaliolla ei syödä valkaistuja viljoja, prosessoituja sokereita tai muita prosessoituja ruokia tai lisäaineita. Niiden pois jättäminen tekee hyvää jokaiselle ja vaikuttaa jokaisen oloon positiivisesti.

Ketogeenista ruokavalioa markkinoidaan rasvaa polttavana ruokavaliona ja moni laihtuukin sen avulla. Ulkokuori saadaan sen avulla helposti kuntoon, mutta mitä tapahtuu kehon sisällä?

Keho tuhoutuu sisältäpäin.

Rasva palaa tehokkaasti, koska rasvan määrä elimistössä on niin suuri, että elimistö kiihdyttää kaikkia toimintojaan. Elimistö yrittää kaikin tavoin päästä eroon rasvasta, koska rasva on elimistöä tuhoavaa.

Rasva myös boostaa kehoa tehokkaasti. Tämän huomasin itsekin aikoinani, kun ketoa noudatin ja tämä totisesti koukutti jatkamaan.

Oli mahtavaa aloittaa aamu rasvakahvilla, koska siitä sai kunnon energiapiikin päivään, jolla jaksoi pitkään! Myös ruoat oli ihania, sai syödä paljon kananmunia, kalaa, pekonia, voita, kookosöljyä jne.

Ja vaikka mä koin positiivisia muutoksia olossani ja sain lisää virtaa, mun suolisto ei rauhoittunut. Päinvastoin se alkoi alun jälkeen temppuilla yhä enemmän.

Ulkoapäin saatoin näyttää hyvinvoivalta, mä mätänin sisältäpäin! Haisin kuolemalta. Tuntui vahvasti siltä, että keto ei tehnyt mulle hyvää, mutta mulle vaan toitotettiin, että kyllä se siitä, vähennät vaan enemmän hiilareita ja lisäät rasvoja ja proteiinia.

Parin kuukauden jälkeen ei auttanut kuin luovuttaa. Tunsin itseni vialliseksi ja epäonnistuneeksi, miksi muut saa tuloksia, mutta mä en?

Totuus oli, että keto ei vaan yksinkertaisesti tehnyt mulle hyvää!

Eikä se tee valitettavasti kenellekään hyvää, koska rasva tuhoaa elimistömme.

Toiset kestävät rasvaisella ja proteiinipitoisella ruoalla paremmin. Toiset saattaa kestää jopa vuosia. Kaikki riippuu maksasta, maksan tilasta. Ne, joiden maksat toimivat hyvin, voivat ketogeenisellä hyvin, pitkäänkin. Mutta ne joilla maksa on kuormittunut ja heikentynyt jo valmiiksi, ketogeeninen voi aiheuttaa suuria ongelmia lyhyessäkin ajassa.

Mä ajoin oman kroppani ketogeenisella ruokavaliolla vaan entistä enemmän solmuun.

ketogeeninen ruokavalio heikentaa terveytta

Muista, että ketogeenisen ruokavalion tuomat positiiviset vaikutukset ovat vain väliaikaisia. Keto ei poista ongelmien aiheuttajia. Toki sen avulla voi laihtua, mutta se ei ole missään nimessä luonnollinen tai turvallinen tapa laihtua.

Ja varsinkin jos kärsit minkäänlaisesta kroonisesta sairaudesta, autoimmuunisairaudesta tai neurologisesta sairaudesta, kannattaa runsaasti rasvaa ja proteiinia sisältävistä ruokavalioista pysyä kaukana. Tästä lisää seuraavaksi.

Ketogeenisen ruokavalion ongelmat

Ketogeenisesta ruokavaliosta puhutaan kehon luonnollisena aineenvaihdunnan tilana. Sanotaan, että kun keho pääsee ketoosiin, se alkaa polttaa rasvaa ja laihtuminen voi alkaa.

Ensinnäkin,  keho voi olla ketoosissa vain jos syödään pelkkää proteiinia ja rasvaa. Näinhän ketogeenisella ei kuitenkaan eletä, vaan sanotaan, että saa syödä myös vähän hiilareita. Totuus kuitenkin on, että keho ei ole ketoosissa jos syödään yhtään sokereita eli yhtään mitään kasviksia tai hedelmiä.

Miksi ketolla ei sitten ohjeisteta välttämään sokereita kokonaan? Koska silloin suurin osa ihmisistä voisi tosi HUONOSTI. Ihminen ei pärjää ilman sokereita (ainakaan kovin kauaa)!

Toiseksi, aineenvaihdunta ei ole tila. Aineenvaihduntaa tapahtuu koko ajan, kun kehossa on elämää ja aineenvaihdunta loppuu, kun kehossa ei ole elämää.  Aineenvaihdunta ei vaikuta siihen, poltatko rasvaa vai et.

Rasvan polttoon vaikuttaa se mitä syöt, sekä se, miten maksasi polttaa rasvaa. Kyse on siis joko siitä, syötkö tarpeeksi tai siitä, millaisessa tilassa maksasi on.

(Lue lisää Terveyden ydin – mikä se on ja mikä siihen vaikuttaa)

Jos kärsit mistään kroonisesta sairaudesta tai oireesta, maksasi tila on heikentynyt. Krooniset sairaudet johtuvat aina kehossa olevista aktiivisista taudinaiheuttajista, myrkyistä, säteilystä ja myrkyllisistä raskasmetalleista. Ne ovat päässeet aiheuttamaan tuhoja, koska maksasi on ollut kuormittunut ja runsas rasvan ja proteiinin syöminen kuormittaa sitä vain lisää.

Ongelmat pahenevat koko ajan sisälläsi ja sitten yhtäkkiä esim. voimakas stressi räjäyttää koko systeemin ja saatat menettää kehosi hallinnan kokonaan.

Miten korjata ketogeenisen  ruokavalion aiheuttamat ongelmat?

Keto-ruokavalio on vahingollista kehollesi riippumatta siitä, syötkö eläin- vai kasvirasvoja vai eläin- vai kasviproteiineja. Keho ei tarvitse niitä, keho tarvitsee SOKERIA!

Sokeri on tärkein energianlähde ihan koko keholle, aivoille, sydämelle, maksalle, hermostolle jne.

Vallalla on teoria, jonka mukaan aivot koostuvat pääosin rasvasta ja tarvitsevat hyviä rasvoja voidakseen hyvin. Totuus on, että aivot ovat glykogeeniä, eli pääasiassa glukoosia ja ne tarvitsevat sokeria, ei rasvaa.

Sydän on lihas, joka tarvitsee puhdasta sokeria, ei rasvaa. Rasvainen veri rasittaa sydäntä, koska se on paksumpaa ja siten sen pumppaaminen vaatii enemmän töitä.

Veren korkea rasvapitoisuus johtaa veren vähentyneeseen happipitoisuuteen, ja veren vähentynyt happipitoisuus johtaa ajan myötä aivojen ja sydämen ongelmiin (kuten aivohalvauksiin ja sydänkohtauksiin).

Myöskään maksa, hermosto, munuaiset, perna, lisääntymisjärjestelmä tai ylipäätään mikään osa meidän kehostamme ei tarvitse juurikaan rasvaa, vaan riittävästi glukoosia, ehdottoman tärkeitä luonnollisia hiilihydraatteja.

(Lue lisää Totuus hedelmistä – auttavat parantumaan kroonisista sairauksista)

Erityisen hyviä hiilihydraatin lähteitä ovat:

  • bataatit
  • perunat
  • talvikurpitsat
  • raaka hunaja
  • kookosvesi
  • hedelmät

Ei riitä, että vain syöt näitä hyviä hiilihydraatin lähteitä kaiken muun lisäksi, koska rasva (proteiini, maitotuotteet, öljyt jne.) estää glukoosin optimaalisen imeytymisen. Rasvan saantia täytyy siis vähentää radikaalisti, jotta nämä ehdottoman tärkeät luonnolliset hiilihydraatit pääsevät eheyttämään ja parantamaan kehoasi.


-Noora

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *