Miksi FODMAP-ruokavalio ei ole hyvä ratkaisu vatsavaivoihin?

fodmap-ruokavalio

Miksi FODMAP-ruokavalio ei ole hyvä ratkaisu vatsavaivoihin? | Varmasti jokainen vatsavaivoista kärsivä on kuullut FODMAP-ruokavaliosta, jossa suositaan tiettyjä hiilihydraatteja ja vältetään toisia. 

Itsekin elin näiden suositusten mukaan muutaman kuukauden ja se todella tuntui helpottavan turvotusta ja ilmavaivoja. 

Ongelma oli siinä, että se ei poistanut sitä syytä, mikä vatsavaivat aiheutti – päinvastoin, se jopa pahensi sitä syytä! 

Tässä artikkelissa kerron tarkemmin, miksi FODMAP-ruokavalio ei ole hyvä ratkaisu vatsavaivoihin ja millaisia muutoksia ruokavalioon kannattaa tehdä, jotta suolisto pääsee eheytymään ja toimimaan ilman ongelmia. 

FODMAP-ruokavalio ei ole hyvä ratkaisu vatsavaivoihin 

Tänä päivänä suositaan nopeasti toimivia ratkaisuja – asiassa kuin asiassa ja hinnalla millä hyvänsä. 

Kuitujen merkitys suoliston hyvinvoinnille on tiedetty jo vuosikymmenten ajan – kuidut puhdistavat suolistoa ja estävät tulehduksen syntymistä suolistoon. 

Tästä huolimatta yhä useampi lääkäri suosittelee vatsavaivoista kärsiviä aloittamaan FODMAP-ruokavalion, jossa kuitujen saantia rajoitetaan merkittävästi. 

Kuitujen määrän rajoittaminen helpottaa suoliston oireita, koska mitä vähemmän ruoassa on kuituja, sitä kivuttomammin ruoka kulkee suoliston läpi. 

Oireita siis helpotetaan vähentämällä kuitujen saamista, mutta samaan aikaan suoliston puhdistuminen heikkenee ja se on alttiimpi erilaisille tulehduksille. 

Eli vaikka juuri tällä hetkellä FODMAP-ruokavalio tuntuu tuovan apua ja helpotusta vatsavaivoihin, se todellisuudessa pahentaa suoliston kuntoa entisestään. 

Koska mitä vähemmän syödään tuoreista kasviksista saatavia kuituja, sitä enemmän syödään kuidutonta ja ravintoköyhää ravintoa [mm. lihaa, maitotuotteita, rasvaa, sokeria ja valkoisia viljoja]. 

Kuiduton ja ravintoköyhä ravinto ajaa suoliston bakteeriston entistä heikompaan kuntoon ja mitä heikommassa kunnossa suoliston bakteeristo on, sen heikommin se kestää kuituja. 

Näin pyörä jatkaa pyörimistään ja FODMAP-ruokavalio ajaa suoliston vain entistä heikompaan kuntoon. 

Miten lähteä korjaamaan tilanne?

fodmap-ruokavalio

Jotta suolisto pääsee eheytymään ja toimimaan ilman ongelmia, kuitujen syömistä pitää lisätä – ja nimenomaan tuoreista kasviksista saatavien kuitujen!  

Viljojen sisältämä kuitu ei ole yhtä eheyttävää kuin tuoreiden kasvisten kuitu [päinvastoin viljat saattavat liiallisesti käytettynä jopa pahentaa kehon tulehdusta]. 

Tuoreet hedelmät, vihannekset ja lehtivihreät puhdistavat suolistoa ja vähentävät sen tulehdusta kaikista tehokkaimmin! 

Alkuun tuoreiden kasvisten syöminen aiheuttaa hyvin todennäköisesti erilaisia tuntemuksia: turvotusta, ilmavaivoja ja suolistokipuja. Nämä epämukavuudet ovat ensimmäisten viikkojen aikana täysin normaaleja ja menevät kyllä ajan kanssa ohi, kun suoliston bakteeristo pääsee vahvistumaan. 

Suoliston ongelmat ei siis johdu tuoreista kasviksista, vaan ne nimenomaan auttavat kehoa korjaamaan itseään. Ihmiskeho on suunniteltu sulattamaan tuoreita kasviksia! 

Ihmisen ruoansulatuskanava on pitkä, aivan kuten muillakin kasvissyöjillä, jotta kasvikset ehtivät kunnolla sulaa ja niiden sisältämät ravintoaineet ehtivät imeytyä. 

Lihaa syövien eläinten ruoansulatuskanava on lyhyt, jotta nopeasti mätänevä liha pääsee nopeasti pois elimistöstä. 

Kasvissyöjän suolistoa ei ole tarkoitettu lihan sulattamiseen ja siksi eläinperäisten ruokien syöminen aiheuttaa ihmisillä tulehdusta ruoansulatuskanavassa [ja muualla kehossa]. 

[Kaipaatko apua lihansyönnin vähentämiseen? Ota käyttöön nämä 3 keinoa, joiden avulla onnistut>>>] 

Kuitujen määrää kannattaa lisätä pikkuhiljaa

Jos haluat välttää pahimmat oireilut, suolistoa kannattaa lähteä totuttamaan tuoreiden kasvisten kuituihin pikkuhiljaa esim. smoothien muodossa. 

Suolisto kestää usein smoothieta paremmin, koska siinä kaikki on jo valmiiksi pilkottu pieneksi, eikä se siksi tunnu niin ikävältä suoliston läpi kulkiessaan. 

Smoothiesiin saa helposti piilotettua eheyttäviä lehtivihreitä ja hedelmiä kuten myös kehon tulehdusta vähentäviä, omega-3 rasvahappoja sisältäviä pellavan- ja chia-siemeniä. 

Jos suolisto on todella pahasti tulehtunut, eikä kestä kuituja vielä ollenkaan, kannattaa sitä lähteä eheyttämään vastapuristetuilla mehuilla, jotka ei sisällä kuituja, mutta kaikkia muita suolistoa ja kehoa korjaavia ainesosia kyllä ja lisätä kuituja sitten, kun suolisto on päässyt vähän vahvistumaan. 

Jos olet saanut tarpeeksesi ruoansulatushaasteistasi ja haluat tehdä muutoksen, mutta et tiedä, mistä lähteä liikkeelle, käy lataamassa MAKSUTON OPPAANI, johon kokosin 6 helposti toteutettavaa tapaa, joiden avulla alat tukemaan oireilevaa ruoansulatustasi>>>

 

-Noora 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *