Mistä migreeni johtuu?

mista migreeni johtuu

Mistä migreeni johtuu? | Migreeni – pirullinen vaiva. Ja vielä hyvin yleinenkin nykyään. Migreeniä sairastaa miljoonat ihmiset ympäri maailman ja noin joka kymmenes suomalainen. 

Tämä sairaus on edelleen mysteeri lääketieteelle. Lääkärit yrittävät hoitaa potilaita erilaisilla lääkeyhdistelmillä ja jos joku ei toimi, kokeillaan seuraavaa. 

Monet lääkkeet aiheuttavat kuitenkin ikäviä sivuvaikutuksia ja saattavat luoda kokonaan uusia ongelmia. 

Nyt kerron sulle migreenin todelliset laukaisevat tekijät ja ohjeet parantumiseen.  

Mistä migreeni johtuu? 

Yleensä migreeniä ei laukaise vain yksi tekijä vaan se on monen tekijän summa. Luettelen ensin yleisimmät migreenin aiheuttajat, jotka myös lääketiede tuntee: 

Aivotärähdys 

Yleensä päähän kohdistunut isku tai pään ja ylävartalon äkillinen raju liike voi aiheuttaa aivotärähdyksen. Vaikka aivotärähdyksestä olisi pitkä aika ja migreeni olisia alkanut paljon myöhemmin, saattaa aivovamma silti selittää alttiuden migreenille. 

Aivokalvontulehdus 

Aivoja ja selkäydintä suojaavien kalvojen vakava tulehdus tai turvotus johtuu yleensä virusinfektiosta, mutta myös bakteerit ja jotkut lääkeaineet saattavat aiheuttaa sen. Sairastettu aivokalvontulehdus saattaa altistaa migreenille. 

Aivohalvaus 

Aivovaurio, jossa veren pääsy tiettyihin aivojen osiin häiriintyy, jolloin aivosolut alkavat kuolla ravinnon ja hapen puutteeseen. Aivohalvaus voi olla yksi syy migreenin takana. 

Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö 

Aivohalvausta lievempi aivovaurio, jota ei välttämättä edes tapahtumahetkellä huomaa, mutta jolla voi olla suuri vaikutus terveyteen. 

Kallonsisäinen aneurysma 

Valtimonpullistuma aivoissa. 

Aivokasvain 

Sekä hyvän että pahanlaatuinen kasvain aivoissa voi aiheuttaa migreeniä. 

Aivokysta tai mikrokysta 

Ilman, nesteen tai muun täyttämä rakkula, joka muodostuu aivoihin. 

Kaulahermojen häiriötila 

Selkärangasta lähtee kahdeksan kaulahermoa, joista kaksi ohjailee päätä. Jos jokin häiritsee niiden toimintaa, voi siitä aiheutua migreeniä. 

Jos nämä ylläluetellut on tutkittu lääkärissä ja sitä kautta poissuljettu, kyse on selittämättömästä migreenistä.  

mista migreeni johtuu

Mysteerimigreenin aiheuttajat 

Lääketiede ei tiedä, että piinaavan migreenin taustalla voi olla: 

Epstein Barrin virus (EBV) ja vyöruusua aiheuttava virus 

EBV saa aikaan keskushermoston jatkuvan tulehdustilan, mikä vaikuttaa myös aivoihin. Jos EBV pääsee kiertäjähermoon, tulehtunut hermo saattaa laukaista migreenin. 

Vyöruusua aiheuttava virus voi taas tulehduttaa kolmoishermon ja/tai palleahermon, mikä saattaa myös laukaista migreenikohtauksen. 

Ohimenevä mikroaivoverenkiertohäiriö 

Ohimenevä mikroaivoverenkiertohäiriö muistuttaa aivoverenkiertohäiriötä, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Se voi silti aiheuttaa migreeniä. 

Poskionteloiden streptokokkitulehdus 

Jotkin migreenit johtuvat kroonisesta poskionteloiden streptokokkitulehduskesta. Poskionteloperäistä migreeniä kannattaa hoitaa vahvistamalla kehon luonnollista vastustuskykyä, jotta keho voi itse taistella infektiota vastaan. 

Ammoniakin läpäisevyys 

Heikko ruoansulatus voi aiheuttaa migreeniä. Mätänevästä rasvasta ja proteiinista ja niitä syövistä taudinaiheuttajista syntyy ammoniakkia, joka voi kulkeutua suolistosta kiertäjähermoon, palleahermoon ja/tai kolmoishermoon. 

Ammoniakki voi läpäistä veri-aivoesteen ja päästä sitä kautta kaikkialle keskushermostoon ja kun hermot eivät saa ammoniakin takia riittävästi happea, ne voivat tulehtua ja laukaista migreenikohtauksia. 

Elektrolyyttien puute 

Elektrolyytit ovat mineraaleja, joiden tehtävä on kuljettaa kehon sähköisiä hermoimpulsseja. Jos elektrolyyttejä on liian vähän, aivotoiminta voi häiriintyä kuormittaen keskushermostoa ja migreeni voi laueta. 

Yleisin syy elektrolyyttien puutteelle on nestehukka, eikä sitä kannata yrittää korjata teollisilla elektrolyyttijauheilla, vaan aidoilla vastapuristetuilla mehuilla, kookosvedellä tai Kangen vedellä. 

Stressi 

Krooninen stressi pakottaa lisämunuaiset pumppaamaan kehoon jatkuvasti adrenaliinia, mikä syövyttää elimistöä. Tämä voi aiheuttaa verenpaineen äkillisen kohoamisen, joka voi kiristää kolmoishermoa ja aiheuttaa migreenin. 

Kuukautiskierto 

Monet kärsivät migreenistä juuri ennen kuukautisia, kuukautisten aikaan tai heti kuukautisten jälkeen.  

Tämä johtuu siitä, että menstruaation aikaan lisääntymiselimistö vaatii käyttöönsä 80% naisen energiavarannoista ja immuunijärjestelmän toiminnoista ja jos keho samaan aikaan joutuu kamppailemaan muiden migreeniä laukaisevien tekijöiden kanssa (kuten stressin, ruoka-aine allergioiden, raskasmetallimyrkytysten tai nestehukan) ei elimistöllä riitä energiaa niiden voittamiseen. 

Unihäiriöt 

Riittämätön uni voi olla migreenin laukaiseva tekijä. Harvoin tämä riittää yksin, mutta se voi olla yhden tai useamman muun tekijän kanssa laukaiseva tekijä. 

Raskasmetallit ja muut ympäristömyrkyt 

Mm. elohopea, alumiini, lyijy ja kupari voivat kerääntyä aivoihin ja muihin kehon osiin. Myös muut kemikaalit voivat kerääntyä aivoihin ja häiritä aivojen hermoimpulsseja. Sekä raskasmetallit että muut ympäristömyrkyt, joilta kukaan ei voi tänä päivänä täysin välttyä, voivat siis myös laukaista migreenin. 

(Lue lisää Vaaralliset kemikaalit – vähennä kemikaalien käyttöä ja vahvista terveyttä) 

Tavalliset ruoka-aineet 

Mikään ruoka-aine ei todennäköisesti yksin laukaise migreeniä, mutta yhdessä muiden tekijöiden kanssa, joku näistä voi olla migreenin laukaisija: 

-maitotuotteet 

-kananmuna 

-gluteeni 

-liha 

-hapatetut ruoat 

-perus suola 

-öljyt 

-lisäaineet 

-alkoholi 

-suklaa 

Allergiset reaktiot 

Kun olet tekemisissä aineen kanssa, jolle olet allerginen, kehosi alkaa tuottamaan histamiinia suojellakseen sinua vaaralliselta aineelta. Välillä keho voi ylireagoida ja tuottaa liikaa histamiinia, mikä voi aiheuttaa migreeniä – jopa päivien jälkeen allergeenisen ruoan syömisestä. 

Migreenin hoito 

Kuten huomaat, migreeniä laukaisevia tekijöitä on paljon. Ja niin kuin sanoin jo aiemmin, harvoin laukaisevia tekijöitä on vain yksi – yleensä niitä on kaksi tai jopa enemmän. 

Kun olet onnistunut tunnistamaan päänsärkyjen todelliset aiheuttajat, kannattaa niitä yrittää poistaa elämästä kokonaan. 

Myös erilaiset parantavat ruoat, yrtit ja ravintolisät ovat tärkeitä, koska ne vähentävät tulehdusta ja auttavat puhdistamaan elimistöä. 

Tällaisia ovat mm. sellerimehu, korianteri, papaija, valkosipuli, inkivääri, lehikaali, kaneli, omenat, magnesium, sitruunamelissa, rosmariini ja cayennepippuri. 

 

-Noora 

 

Oletko valmis aloittamaan kehosi eheyttämisen turvallisesti, mutta tehokkaasti? Kokosin sulle maksuttoman oppaan, jossa jaan 5 askelta puhtaampaan ja vahvempaan kehoon. Voit ladata oppaan täältä>>>>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *