Mitä kasvipainotteinen, vähärasvainen ruokavalio tarkoittaa ja saako siitä kaikki tarvittavat ravinto-aineet? 

vähärasvainen ruokavalio

Mitä kasvipainotteinen, vähärasvainen ruokavalio tarkoittaa ja saako siitä kaikki tarvittavat ravinto-aineet? | Perinteinen lautasmalli, vhh- ja keto-ruokavalio, FODMAP-ruokavalio ja vegaaninen ruokavalio, ovat kaikki yleisesti tunnettuja ja terveelliseksi tituleerattuja ruokavaliovaihtoehtoja. 

Kasvipainotteinen, vähärasvainen ruokavalio ei ole yhtä tunnettu, mutta se on terveellisin kaikista [jopa yleisesti hyväksyttyjen tutkimusten mukaan, kasvipainotteinen ruokavalio vähentää useiden sairausten riskiä] 

Moni ajattelee, että kyse on taas jostain uudesta ruokatrendistä, mutta näinhän asia ei ole – runsaasti kasviksia ja vähän rasvaa sisältävän ruokavalion on tiedetty vaikuttavan positiivisesti erilaisiin terveyshaasteisiin jo vuosikausia!

Tässä artikkelissa avaan tarkemmin, mitä kasvipainotteisella ruokavaliolla tarkoitetaan ja voiko sitä syömällä todella saada kaikki tarvittavat ravinto-aineet?

Kerron myös, miten vähärasvaisuus määritellään ja miten syödään oikeasti vähärasvaisesti [se ei nimittäin onnistu kaupan valmiita vähärasvaisia tuotteita käyttämällä]. 

Mitä kasvipainotteinen, vähärasvainen ruokavalio tarkoittaa?

Kavipainotteinen ruokavalio tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että syödään runsaasti kasviperäistä ruokaa. 

Kasviperäistä ruokaa on kaikki, mikä kasvaa maasta [tai meren pohjasta]: 

  • Hedelmät 
  • Marjat 
  • Vihannekset 
  • Lehtivihreät 
  • Yrtit 
  • Siemenet 
  • Pähkinät 
  • Idut 
  • Linssit 
  • Pavut 
  • Viljat 
  • Sienet 
  • Levät 

Kasvipainotteinen ruoka koostuu pääasiassa aidoista, kokonaisista maan antimista, eikä siihen kuulu pitkälle prosessoidut ruuat, mitä taas vegaanisessa ruokavaliossa usein käytetään [esim. vegenakit ja vegejuustot] 

Kasvipainotteista ruokavaliota toteuttaessa itseään ei kuitenkaan tarvitse lukita mihinkään tiettyyn lokeroon, koska sitä voi toteuttaa hyvin monella tavalla. 

Toisin kuin esim. vegaanisessa ruokavaliossa, kasvipainotteisessa ruokavaliossa ei tarvitse täysin kieltäytyä eläinperäisestä ravinnosta. 

Esim. hunaja on vegaanisessa ruokavaliossa kielletty, mutta kasvipainotteiseen ruokavalioon se sopii hyvin. 

Myöskään lihaa, kanaa tai kalaa ei tarvitse jättää kokonaan, jos ei halua, mutta tästä onkin hyvä jatkaa vähärasvaisen ruokavalion määritelmään. 

vähärasvainen ruokavalio

Vähärasvainen ruokavalio ei nimittäin tässä kohtaa tarkoita sitä perinteiseen lautasmalliin pohjautuvaa “vähärasvaista ruokavaliota”, jossa viljavalmisteiden, vihannesten, hedelmien ja marjojen lisäksi syödään vähärasvaista lihaa ja kalaa sekä vähärasvaisia maitotuotteita ja ravintorasvoja [pehmeän rasvan lähteitä]. 

Ei alkuunkaan! 

Vähärasvainen ruokavalio tarkoittaa sitä, että syödään niitä aitoja kokonaisia kasviksia, jotka ovat luonnostaan vähärasvaisia. 

Ja koska kasvikset sisältävät vain vähän kaloreita, niitä syödään PALJON. 

Lisäksi on tärkeää syödä jonkin verran kasviperäisiä, luonnollisessa muodossa olevia ja enemmän rasvaa sisältäviä ruoka-aineita kuten avokadoja, siemeniä ja pähkinöitä. 

Mutta kuinka paljon rasvaa tulisi syödä? 

Vähärasvaisen ruokavalion, jossa n.10 prosenttia päivä kaloreista tulee rasvasta, tiedettiin jo 1930-luvulla vaikuttavan positiivisesti kroonisiin terveyshaasteisiin. 

Myöhemmin hallitus sekaantui asiaan, ja vähärasvaisen ruokavalion määritystä muutettiin niin, että 10 prosentin sijaan 30 prosenttia päivän kaloreista tulee rasvasta. 

Ja tämä aiheutti ongelman! 

Koska kun 30 prosenttia päivän kaloreista tulee rasvasta, ruokavalio ei ole enää kehoa korjaava. Ruokavaliota voidaan uuden määritelmän mukaan edelleen sanoa vähärasvaiseksi, mutta sillä ei ole positiivisia vaikutuksia kroonisiin terveyshaasteisiin. 

Jos ruokavaliolla halutaan positiivisesti vaikuttaa terveyshaasteisiin, kuten kroonistuneisiin ruoansulatushaasteisiin, on katsottava kauemmas ja palattava siihen, että vain n. 10 prosenttia päivän kaloreista tulee rasvasta. 

Aidot, kokonaiset kasviperäiset rasvanlähteet ovat parhaita rasvanlähteitä [erityisesti chia- ja pellavansiemenet, jotka sisältävät enemmän tulehduksen vastaisia omega-3 rasvahappoja kuin tulehdusta lisääviä omega-6 rasvahappoja].

Eläimiäkin voi silti syödä, jos haluaa. Tärkeä on kuitenkin tiedostaa, että kaikki eläinten lihat sisältävät aina PALJON  kehoa tulehduttavaa rasvaa, oli sitten kyse possusta, hirvestä, kanasta tai kalasta. 

Toki mm. kanan ja kalkkunan liha ovat vähärasvaisempia, jos verrataan vaikka naudan lihaan, mutta rasvaa niissä on silti paljon ja se on AINA tulehdusta aiheuttavaa.

Eli vähärasvainenkaan ruokavalio ei sulje lihansyönnin mahdollisuutta kokonaan pois, mutta se tulisi vähentää minimiin. 

[Lue lisää Lihansyönnin vähentäminen – 3 keinoa, joiden avulla onnistut 

Saako kasvipainotteisesta, vähärasvaisesta ruokavaliosta kaikki tarvittavat ravinto-aineet? 

Jotta tähän kysymykseen saisi vastattua kattavasti, pitäisi kirjoittaa kirja, mutta lyhyesti: riippuu siitä, mitä syödään! 

Mikään ruokavalio ei automaattisesti takaa sitä, että keho saa kaikki tarvitsemansa ravinto-aineet! 

Uskallan kuitenkin väittää, että kasvipainotteisessa, vähärasvaisessa ravinnossa kaikki ravinteet on aidossa alkuperäisessä muodossaan ja siksi kaikista parhaiten kehon hyödynnettävissä.  

Koska kaikki lähtee kasveista! 

Se lehmä, jonka maitoa juodaan, syö kasviperäistä ravintoa. 

Myös possu, jonka lihaa syödään, syö kasvipainotteisesti. 

Samoin se kana, jonka munia syödään, syö kasvipainotteisesti. 

Ja vaikka syötäisiin lihansyöjän lihaa [mitä harvemmin syödään], se lihansyöjä on syönyt kasvissyöjän lihaa, koska lihansyöjät syövät vain kasvissyöjiä saadakseen niiden kautta kaikki tarvitsemansa ravinto-aineet. 

Kaikki lähtee siis AINA kasveista, eikä ihmisen, joka on fysiologisilta ominaisuuksiltaan kasvissyöjä, tarvitse syödä välikätenä lihaa saadakseen paremmin jotain. 

Pikemminkin päinvastoin! 

Liha ja muut eläinperäiset tuotteet vain kuormittavat ruoansulatusta, tulehduttavat suolistoa ja aiheuttavat liudan erilaisia ruoansulatushaasteita – ja nämä taas vaikuttavat mm. ravinto-aineiden imeytyvyyteen HEIKENTÄVÄSTI.

[Lue lisää Tästä syystä kasviperäinen ruokavalio sopii myös sinulle]  

vähärasvainen ruokavalio

Vain B-12 on sellainen vitamiini, mitä kasveista ei tänä päivänä suoranaisesti saa, koska kasvit ei itse sitä muodosta. 

Itseasiassa mikään ruoka ei itsessään sisällä B-12 vitamiinia, koska mikään ruoka ei sitä muodosta – ei edes eläimet. 

B-12 vitamiinia muodostavat bakteerit, jotka elävät ulosteessa. 

B-12 vitamiinia saa helpommin lihaa syödessä, koska eläimiä teurastettaessa niiden ulosteet leviävät eläimen joka puolelle ja joutuvat kosketuksiin myös sen syötävän lihan kanssa. Eläimiä myös injektoidaan B-12 lisällä, jotta niiden liha sisältäisi enemmän B-12 vitamiinia. 

Eläimen lihakaan ei siis itsessään sisällä yhtään B-12 vitamiinia, vaan se tulee siihen lihaan ulosteesta ja/tai injektiosta. 

Ennen vanhaan kasveja syömällä saatiin B-12 vitamiinia, koska niitä ei puhdistettu samalla tavalla, mitä tänä päivänä. 

Kasvit kasvatettiin maassa, jossa lannoitteena käytettiin ulosteita ja sitten ne nostettiin maasta, vähän putsattin ja syötiin – ja näin saatiin kasvisten kautta B-12 vitamiinia. 

HUOM! Myös riittävään jodin saantiin on tärkeä kiinnittää huomiota, koska tehoviljelyn myötä maaperästä sitä saa hyvin heikosti.

Haluan vielä lopuksi sanoa, että… 

Kun aletaan syömään kasvipainotteisesti ja vähärasvaisesti, tullaan hyvin tietoiseksi siitä, mitä syödään, koska halutaan antaa keholle vain hyvää tekeviä ruoka-aineita. 

Tiedetään, että keho kyllä korjaa itse itsensä, kun se saa kaikki tarvitsemansa ravinto-aineet ja siksi halutaan pitää siitä huolta syömällä MONIPUOLISESTI ja RUNSAASTI erilaisia, kokonaisia, kasviperäisiä maan antimia. 

Siksi uskallan väittää, että ravinteiden saanti vain paranee, kun siirrytään kasvipainotteiseen, vähärasvaiseen ruokavalioon. 

👉🏻 Tutustu lisää tieteeseen pohjautuvaan tietoon ihmisen fysiologisia ominaisuuksia tukevasta kasvipainotteisesta, vähärasvaisesta ravinnosta mm. Mastering diabetes, Dr. Brooke Goldner , Dr. Neal Barnard, Dr. Fuhrman, Dr. McDougall’s Healt and Medical Center, NutritionFacts.org, Dr. Eduardo Corossa, Dr. Morse, Dr. Matthew Nagra, Dr. Pamela Popper, Dr. Michael Greger, Dr. Douglas Graham

 

-Noora

 

P.S. Jos olet saanut tarpeeksesi ruoansulatushaasteistasi ja haluat tehdä muutoksen, niin käy lataamassa MAKSUTON OPPAANI, johon kokosin 6 helposti toteutettavaa tapaa, joiden avulla alat tukemaan oireilevaa ruoansulatustasi>>>>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *