Näin nostat matalat rauta-arvot luonnollisesti

matalat rauta-arvot

*Kaupallinen yhteistyö Feel Vividin kanssa 

Näin nostat matalat rauta-arvot luonnollisesti | Usein ajatellaan, että kasviperäinen ruokavalio ei ole hyvä ihmisille, joilla on matalat rauta-arvot, koska kasviperäinen rauta ei imeydy yhtä hyvin kuin eläinperäinen rauta. 

Tämä ei kuitenkaan ole näin suoraviivaista. Raudanpuute on yksi maailman yleisimmistä ravintoainepuutoksista ja sitä esiintyy yhtä paljon niin sekasyöjillä kuin vegaaneillakin. 

Tässä artikkelissa kerron, miksi kasviperäinen ja vähärasvainen ruokavalio on itseasiassa paras ratkaisu, jos halutaan nostaa matalat rauta-arvot luonnollisesti. 

Mitä rauta-arvot kertovat? 

Rauta on elimistölle välttämätön rakennusaine ja se osallistuu moniin kehon toimintoihin. Yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen lihaksiin ja elimiin, kuten sydämeen. Rauta tukee myös mm. kognitiivisia toimintoja sekä immuunijärjestelmän luonnollista toimintaa. 

Alhaiset rauta-arvot ovat yhteydessä terveyden heikentymiseen, mutta ongelmia aiheuttaa myös liika rauta. 

Raudan mittaaminen verestä tai ferritiinistä ei kerro, paljonko rautaa on esim. kudoksissa. 

Rauta kerääntyy kudoksiin silloin, kun se ei kierrä kehossa ja raudan kiertämiseen vaikuttaa mm. biosaatavilla oleva kupari, riittävä määrä A-vitamiinia ja magnesiumia. 

Eli se, mikä näyttäytyy raudan puutteena, saattaakin olla laajempi kokonaisuus vitamiinien ja mineraalien vajetta ja/tai epätasapainoa. 

Hemiraudan ja ei-hemiraudan erot

On olemassa kahdenlaista rautaa, jotka imeytyvät kehoon: eläinperäisestä ravinnosta saatavaa hemirautaa ja pääasiassa kasviperäisestä ravinnosta saatavaa ei-hemirautaa. 

Eläinperäisen hemiraudan tiedetään imeytyvän paremmin kehoon, mutta se ei ole välttämättä hyvä asia. Hemirauta imeytyy tarvitsit sitä tai et. 

Rauta on haitallista, jos sitä on liikaa tai jos se ei kierrä kehossa. Kudoksissa rauta hapettuu ja aiheuttaa tulehdusta. Liika rauta voi vahingoittaa DNA:ta ja muita molekyylejä, ja se voi liittyä Alzheimerin tautiin, Parkinsonin tautiin, tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja paksusuolen syöpään.

Raudan liikasaanti voidaan välttää syömällä kasviperäistä ei-hemirautaa – se nimittäin imeytyy paremmin silloin, kun kehossa on vähän rautaa ja vähemmän silloin, kun kehossa on jo tarpeeksi rautaa.

matalat rauta-arvot

Näin nostat matalat rauta-arvot luonnollisesti 

Oli ongelma sitten liian vähäinen raudan saanti tai muiden vitamiinien ja mineraalien vaje, paras ratkaisu mataliin rauta-arvoihin on kasviperäinen ja vähärasvainen ruokavalio. 

Kun syödään aitoja kasviksia niiden alkuperäisessä muodossaan eli raakana:  

1. RAUDAN IMEYTYMISEN ESTÄJIÄ EI OLE  

Tanniini ja polyfenolit, jota löytyy kahvista, teestä, suklaasta ja punaviinistä, voivat vähentää raudan imeytymistä [lue lisää>>>]

Myös fytaatit voivat heikentää raudan imeytymistä ja siksi viljojen ja palkokasvien liiallinen syöminen ei ole välttämättä kannattavaa [tosin liotus, idätys ja/tai hapatus ennen käyttöä vähentää fytaattipitoisuutta, lue lisää>>>] 

Tiesitkö muuten, että jo yksi keitetty kananmuna voi vähentää raudan imeytymistä jopa 28%!? [Gordon ja Chow 1984; Insel et al 2004; Ishikawa et al 2007] 

2. C-VITAMIINI TEHOSTAA RAUDAN IMEYTYMISTÄ 

C-vitamiini on välttämätön ravintoaine, eli se pitää saada ravinnosta. Se tuhoutuu kypsennettäessä, joten tuoreet kasvikset ovat parhaita C-vitamiinin lähteitä.  

C-vitamiini ja beetakaroteeni tehostavat ei-hemiraudan imeytymistä [lue lisää>>>]

Tutkimukset ovat osoittaneet, että 50 mg:n C-vitamiinipitoisen ruoan syöminen lisää raudan imeytymistä kuusinkertaisesti [lue lisää>>>]

Yhdistä siis runsaasti rautaa sisältäviä ruokia, kuten pinaattia C-vitamiinipitoisten ruokien, kuten sitrushedelmien kanssa. Monet lehtivihreät sisältävät myös itsessään paljon rautaa sekä C-vitamiinia kuten lehtikaali ja nokkonen. 

3. SAADAAN RIITTÄVÄSTI VITAMIINEJA JA MINERAALEJA, JOTKA VAIKUTTAVAT RAUDAN KIERTÄMISEEN 

Biosaatavaa kuparia saa runsaasti mm. hedelmistä, joissa on myös muita tärkeitä vitamiineja [kuten A-vitamiinia] ja mineraaleja [kuten magnesiumia]  

4. SUOLISTON MIKROBIOMI KUKOISTAA 

Tuoreet kasvikset ruokkivat erilaisia mikro-organismeja ja bakteereita, jotka taas auttavat raudan imeytymisessä. 

5. KUUKAUTISVUOTO NORMALISOITUU 

Hedelmällisessä iässä olevien naisten raudantarve on n. 15mg/pv [vs. miesten raudantarve on n.9mg/pv]. Naisten suurempi tarve johtuu yksinkertaisesti siitä, että kuukautisten aikaan menetetään rautaa.  

Kuukautiset ovat yksi kehon luonnollinen puhdistuskeino ja jos kehossa on paljon toksisuutta, myös kuukautisvuoto on runsaampaa. 

Lukemattomien kokemusten mukaan aito, kasviperäinen ja vähärasvainen ruokavalio keventää kuukautisvuodon määrää, eli kun keho on puhdistunut, ei enää myöskään menetetä niin paljoa rautaa kuukaudessa.

Olen myös itse päässyt eroon endometrioosista ja sen aiheuttamista voimakkaista kivuista ja runsaasta vuodosta.

En enää vuoda kuin muutaman päivän eikä vuodon mukana tule hyytymiä, mitkä olivat ennen minulle tosi normaaleja. Pms-oireeni ovat hävinneet enkä koe minkäänlaisia kipuja kuukautisteni aikana!

Huomaan kyllä hyvin nopeasti, jos en ole syönyt puhtaasti. Viime lomamatkallamme söin päivittäin ravintolaruokaa, jossa tunnetusti käytetään ruokaöljyjä ja seuraavat kuukautiseni olivat selkeästi runsaammat ja niihin liittyi myös ensimmäisenä päivänä pientä jomotusta alavatsalla.

Tämä oli taas huikea todistus siitä, miten SUURI vaikutus on sillä, mitä syödään!

Parhaita kasviperäisiä raudanlähteitä ovat mm. 

Nokkonen [kuivattu nokkonen voi sisältää jopa 8mg rautaa ruokalusikallista kohden] 

Levät [spirulina ja klorella voivat sisältää jopa 6.5mg rautaa ruokalusikallista kohden] 

Oraat [vehnänoras- ja ohranorasjauhe voivat sisältää jopa 4mg rautaa ruokalusikallista kohden] 

* Oon ollut super tyytyväinen Feel Vividin viherjauheisiin, valikoimasta löytyy mm. suomalainen luomu nokkosjauhe, luomu spirulina ja klorella sekä luomu vehnänoras ja ohranoras>>>  [koodilla noora10 saat 10% alennusta kaikista Feel Vividiltä tilaamistasi tuotteista]

 matalat rauta-arvot 

Tummat lehtivihreät [mm. pinaatti ja lehtikaali sisältävät 1.6-2.7mg rautaa 100g kohden] 

Juurekset [bataatti ja peruna sisältävät 3.4mg-8.3mg rautaa 500g kohden, punajuuri ja maa-artisokka taas 0.8-3.4mg 100g kohden] 

Idut [esim. 2 dl linssin ituja sisältää 2.5mg rautaa] 

Kuivatut hedelmät [mm. 1 dl rusinoita tai kuivattuja aprikooseja sisältää rautaa 1.3-1.8mg] 

Kuivatut yrtit [mm. 1tl basilikaa ja oreganoa sisältää 0.4-0.6mg rautaa] 

Muita hyviä raudanlähteitä ovat mm.

2dl mansikoita sisältää n. 1.7mg rautaa 

6 medjool taatelia sisältää n. 1.3mg rautaa 

3 norilevä arkkia sisältää n. 1.1mg rautaa 

1 rkl tahinia sisältää n. 1.0mg rautaa 

1 rkl raakakaakaojauhetta sisältää n. 1.0 mg rautaa 

1 rkl ravintohiivahiutaleita sisältää n. 0.5mg rautaa 

Haluan vielä lopuksi muistuttaa, että kaikki tuoreet kasvikset sisältävät jonkin verran rautaa. Eli kun syöt aitoa kasviperäistä ravintoa määrällisesti tarpeeksi ja tarpeeksi monipuolisesti, poistat raudan imeytymisen estäjät ja muut tulehdusta ylläpitävät ruoka-aineet, suolistosi eheytyy ja ravinto-aineet alkavat imeytymään paremmin ja sinä saat riittävästi rautaa ja rauta myös kiertää kehossa, mikä on oleellisen tärkeää.

 

-Noora

 

P.S. Jos haluat aloittaa kehosi eheyttämisen luonnollisesti ja oppia korvaamaan tulehdusta aiheuttavat ja ylläpitävät ruoka-aineet paremmilla vaihtoehdoilla, lataa maksuton taulukkoni tästä>>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *