Oksalaatit – pitääkö olla huolissaan?

oksalaatit

Oksalaatit – pitääkö olla huolissaan? | Kasvisten terveellisyydestä puhutaan paljon ja lähes kaikissa ruokavalioissa kannustetaan syömään ainakin jonkin verran kasviksia. 

Myös “virallisten” ravitsemussuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä joka päivä puoli kiloa, mutta mitä tapahtuu, jos kasviksia syö enemmän? 

Voiko liiallisesta kasvisten syömisestä olla jotain haittaa? Pitääkö kasvisten syömistä rajoittaa niiden sisältämien antiravinteiden, kuten oksalaattien takia? 

Oksalaatit – pitääkö olla huolissaan? 

Oksalaatit ovat ihmiskehon normaaleja aineenvaihdunnan tuotteita, joista suurin osa syntyy aminohappoaineenvaihdunnan sivutuotteena. Oksalaatteja saa myös jonkin verran ravinnosta, erityisesti vihreistä kasviksista kuten pinaatista ja juurikkaiden naateista. 

Ja koska nämä vihreät kasvikset sisältävät runsaasti oksalaatteja [kalsiumoksalaatteja] ja yleisin munuaiskivityyppi koostuu kalsiumoksalaateista, ajatellaan suoraviivaisesti, että kun syödään paljon vihreitä kasviksia, ne aiheuttavat munuaiskiviä. 

Mutta asia ei ole näin yksiselitteinen. Ihmiskeho ei toimi näin. 

Kalsiumoksalaattikivien on todettu johtuvan kaikista yleisimmin kuivasta kehosta [eli liian vähäisestä veden juomisestä] ja runsaasta eläinperäisten ruokien syömisestä [lue lisää täältä] 

Kun syödään paljon eläinperäistä ruokaa, virtsa muuttuu happamaksi, jolloin munuaiskiviä muodostuu enemmän kuin silloin, kun virtsa on alkaalista. 

Ja arvaatko mikä tekee virtsasta alkaalista? 

No tietysti tuoreet kasvikset eli hedelmien, vihannesten ja lehtivihreiden syöminen! Kuituja sisältävien kasvisten on todettu laskevan riskiä munuaiskivien muodostumiseen [lue lisää täältä] 

Eli runsas kasvisten syöminen, riittävä veden juominen ja vähäinen eläinperäisten ruokien syöminen suojaa suurinta osaa ihmisistä munuaiskiviltä! 

Miksi vihreitä kasviksia sitten syytetään munuaiskivien muodostumisesta? 

Koska ne voivat aiheuttaa ongelmia joissain tapauksissa. 

Vaikka kasviperäisen ruokavalion tiedetään olevan ihmisille kaikista parasta ravintoa [lue lisää Tästä syystä kasviperäinen ruokavalio sopii myös sinulle] edes se ei aina pysty estämään munuaiskivien muodostumista. 

Hyvin, hyvin pienellä osalla ihmisistä on nimittäin geneettinen taipumus saada munuaiskiviä, syövät he sitten mitä tahansa oksalaatteja sisältävää ravintoa. Tätä kutsutaan primaariseksi hyperoksaluriaksi ja se on erittäin harvinainen aineenvaihdunnanhäiriö.  

Jollain ihmisillä oksalaatit taas imeytyvät liiallisesti maha-suolikanavasta taustalla olevien tulehduksellisten suolistosairauksien, suolileikkausten tai usein syötyjen antibioottikuurien takia. Tätä kutsutaan sekundaariseksi hyperoksaluriaksi. 

Itse en ole vielä kertaakaan törmännyt tilanteeseen, että runsas kasvisten syöminen olisi aiheuttanut asiakkaalleni ongelmia, mutta jos tiedät, tai edes epäilet, että sinulla on jompikumpi yllä mainitsemastani häiriöistä, kannattaa välttää runsaasti oksalaatteja sisältäviä kasviksia ja korvata ne vähemmän oksalaatteja sisältävillä. Esim. pinaatti kannattaa korvata lehtikaalilla tai keräkaalilla, koska ne sisältävät paljon vähemmän oksalaatteja. 

oksalaatit

Kasvikset auttavat kehoa eheytymään 

Vaikka taustalla on myös paljon tutkimustietoa, haluan sinun miettivän tätä asiaa ihan maalaisjärjellä. Uskotko, että räjähdysmäisesti lisääntyneet terveyshaasteet johtuvat liiallisesta pinaatin syömisestä? Tai ylipäätään liiallisesta kasvisten syömisestä? 

Kuinka moni tuntemasi ihminen syö kasviksia edes sen suositellut “puoli kiloa päivässä”? Ja vielä tuoreeltaan niin, että ne oikeasti sisältävät kaikki ne tärkeät ravinto-aineet, joita keho tarvitsee voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä? 

Itse törmään jatkuvasti siihen, että kasviksia syödään aivan liian vähän. Ja siksi ollaan myös sairastuttu.   

Ihmiset ovat aliravittuja! 

Kun keskitytään lihojen, juustojen ja pikaruokien syömiseen, saadaan kyllä vatsat täyteen [ja suolet ja suonet tukkoon], mutta niistä ei saada riittävästi ravinteita. 

Ihmiskehoa ei ole tarkoitettu sulattamaan eläinperäistä tai prosessoitua ravintoa, ihminen on sekä fysiologisilta että psykologisilta ominaisuuksiltaan kasvissyöjä! 

[Lue lisää Lihansyönnin vähentäminen – 3 keinoa, joiden avulla onnistut] 

Keho tarvitsee ravinteita, paljon ravinteita, korjatakseen itsensä ja pysyäkseen terveenä!

Aitoja ravinteita alkuperäisessä muodossaan saa kaikista parhaiten aidoista maan antimista, varsinkin niistä vihreistä kasviksista!

Kasvisten voiman olen saanut todistaa niin omalla, perheeni kuin asiakkaidenikin kohdalla: kun ravintorikkaita kasviksia aletaan tankkaamaan enemmän, keho alkaa voimaan paremmin!

 

-Noora 

 

P.S. Jos olet saanut tarpeeksesi vatsavaivoistasi ja haluat tehdä muutoksen, niin lataa itsellesi maksuton oppaani, johon kokosin sulle 6 helposti toteutettavaa tapaa ruoansulatuksen tukemiseen luonnollisin keinoin>>>> 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *