Onko terveellinen ruoka kalliimpaa kuin epäterveellinen?

terveellinen ruoka

Onko terveellinen ruoka kalliimpaa kuin epäterveellinen? | *Hei nää lihapullat on puolet halvempia kuin nuo, otetaan tietty nää halvemmat!* Näin sanoin minä jokunen vuosi sitten miehelleni, kun valitsimme itsellemme iltapalaa kaupasta. 

En voinut ymmärtää, miksi joku haluaa maksaa enemmän siitä, että saa eri merkkisiä lihapullia. 

Sama juttu kasvisten kanssa, miksi ostaisin suomalaista kun paljon halvemmalla saa ulkolaista? 

Ja sitten sairastuin… 

Onko terveellinen ruoka kalliimpaa kuin epäterveellinen? 

Vasta menetettyäni terveyteni, *jouduin* alkaa perehtymään ravinto asioihin tarkemmin. 

Ymmärsin, että kaupassa myytävät tuotteet eivät ole aina sitä, miltä näyttää. Suurimmassa osassa tuotteista on ainesosaluettelo, mikä vasta kertoo sen, mitä tuote oikeasti on ja mitä se sisältää. 

Ymmärsin myös, että kaikki kaupassa myytävä ei ole ravinnoksi sopivaa ollenkaan. Monet tuotteet sisältävät lukuisia eri lisäaineita, täyteaineita, väriaineita ja säilytysaineita, mitkä ei välttämättä lyhyellä aikavälillä aiheuta ongelmia, mutta pitkässä juoksussa kyllä. 

Ymmärsin myös sen, että ulkolaisiin kasviksiin ruiskutetaan paljon enemmän torjunta-aineita ja muita myrkkyjä kuin suomalaisiin. Tai että ulkolainen liha sisältää paljon enemmän antibiootteja kuin kotimainen. 

terveellinen ruoka

Lyhyempien ainesosaluetteloiden ja luomulaatuisten ruokien suosiminen johti kauppalaskujen nousuun, mikä toki hivenen ahdisti alkuun. 

Mutta kun käytin rahaa enemmän ruokaan, panostin sen laadukkuuteen, alkoi se tuottamaan pikkuhiljaa tulosta. 

En saanut rahojani takaisin, mutta aloin saamaan terveyteni takaisin. 

Puhtaamman ruoan syöminen ei enää niin paljoa kuormittanut kehoani, vaan tarjosi keholleni sen kaipaamat rakennuspalikat, jotta se pystyi korjaamaan itse itseään. Puhtaampi ruoka vahvisti myös vastustuskykyäni, en sairastellut niin usein kuin ennen. 

Ja sitten aloin tavallaan saamaan myös rahojani takaisin. Minun ei tarvinnut enää ravata koko ajan lääkärissä ja maksaa erilaisista tutkimuksista ja lääkkeistä. Säästin myös yhteiskunnan kuluja, enkä kuormittanut terveydenhuoltoa. 

Vaikka siis terveellinen, paljon kasviksia ja luomulaatuisia tuotteita sisältävä ravinto maksaa enemmän tässä hetkessä, voiko mikään loppupeleissä maksaa enempää kuin terveys?  

*Puhdas ja puhdistava ravinto varmasti maksaa paljon – sitä kun pitää syödä niin paljon* 

Tämä on lause, mitä kuulen hyvin usein. Itseasiassa tätä samaa mietin ennen, kuin muutin omia ruokailutottumuksiani. 

Tämä lause nousee pelosta. Jostain, mitä ei vielä tiedetä. 

Ei tiedetä, paljonko sitä pitää syödä ja kuinka paljon se tulee maksamaan. 

Eikä sitä voi kukaan varmaksi kertoa, ennen kun itse kokeilet. 

Itse olen sitä mieltä, että puhtaaseen ja puhdistavaan kasvipohjaiseen ravintoon saa kulutettua PALJON rahaa, kuten mihin tahansa muuhunkin ruokaan. 

Siihen saa kulutettua myös VÄHÄN rahaa, kun suosii satokausituotteita ja muita edullisia kasviksia. Esim. perunat ovat super edullisia vuoden ympäri! Ne ovat myös todella parantavia ja täyttäviä. 

[Lue lisää Parantava perunasalaatti] 

terveellinen ruoka

Oman kokemukseni mukaan myös kauppalaskut pienenevät ajan myötä, koska kun keho saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, se tulee kylläiseksi pienemmästäkin määrästä. Tämä ei toki tapahdu hetkessä, koska me ollaan yleensä totuttu syömään itsemme toooosi kylläisiksi, eikä siihen samaan tukkoiseen tunteeseen pääse kasvipohjaisella ravinnolla. 

En siis koe, että puhdas ja puhdistava ravinto maksaa loppupeleissä yhtään sen enempää, kuin vaikka ruokavalio, joka sisältää myös hyvälaatuisia eläinperäisiä tuotteita. 

Mutta kokeilemalla se selviää. 

Niin kuin kaikki muutkin asiat. 

 

-Noora 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *