Salaisuuksia suoliston ongelmista – mistä ne oikeasti johtuvat?

suoliston ongelmat

Salaisuuksia suoliston ongelmista – mistä ne oikeasti johtuvat? | Turvotusta, ummetusta, ripulia, ilmavaivoja, kouristuksia, kipuja…  

Kärsitkö säännöllisesti jostain näistä suolisto-oireista vai oletko saanut jopa diagnoosin keliakiasta, ärtyneensuolenoireyhtymästä, vuotavasta suolesta, koliitista, SIBO:sta, Crohnin taudista tai hiivasta? 

Erilaiset suolistosairaudet ja –oireet ovat lisääntyneet hurjasti viimeisten vuosien aikana ja yhä vain nuoremmat painivat näiden ongelmien kanssa! 

Eikä loppua näy – niin kauan kun väitetään, ettei ruokavaliolla juurikaan pystytä vaikuttamaan suoliston ongelmiin, niin kauan meillä on ongelmia. 

Koska ruokavaliolla pystytään vaikuttamaan – ruokavaliolla pystytään hoitamaan ja parantamaan! 

Mutta se ei silti ole ruokavalio, mikä suoliston ongelmat aiheuttaa. Nyt kerron sulle, mistä suoliston ongelmat johtuvat ja mitä voit tehdä parantuaksesi niistä.  

Mistä suoliston ongelmat oikeasti johtuvat? 

Oot kuullut varmasti monet kerrat, että suoliston sairaudet ja muut ongelmat johtuvat tulehduksesta. Ja tottahan se on, että suolisto on monissa tapauksissa tulehtunut. On kuitenkin tärkeä ymmärtää, että tulehdus ei koskaan ole sairauden tai ongelman syy, se on aina oire.  

Tulehdus on oire ja sille oireelle, eli tulehdukselle, on aina joku syy. Joku, mikä aiheuttaa tulehduksen.  

Toiset ovat sitä mieltä, että tietyt ruoka-aineet esim. maito ja gluteeni aiheuttavat tulehdusta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska ruoka ei koskaan aiheuta tulehdusta. Tulehduksen aiheuttaa aina joko  

  1. fyysinen vamma 

tai  

  1. taudinaiheuttaja 

Suolistosairaudessa suolisto on usein siis tulehtunut, mutta ruoka ei ole aiheuttanut tulehdusta. Miksi sitten niin moni kokee saavansa helpotusta oloonsa jättämällä maito- ja gluteenituotteet pois ruokavaliosta? Koska tietynlainen ruoka (mm.maito ja gluteeni) ruokkii tulehduksen aiheuttavaa taudinaiheuttajaa, jolloin tulehdus pahenee ja oireet pahenee. Mutta ruoka ei ole syy tulehdukselle, eikä se siten myöskään ole suora syy sairaudelle. 

Suolistosairaus johtuu lähes aina siis tulehduksesta, ja jos sitä tulehdusta ei ole aiheuttanut fyysinen vamma, sen on aiheuttanut elimistössä, tarkemmin sanottuna suolistossa oleva taudinaiheuttaja ja sen tuottamat jätökset mm. neurotoksiinit. 

Suoliston ja ruoansulatuskanavan ongelmista puhuttaessa on myös olennaisen tärkeä puhua maksan terveydestä. Maksalla on hyvin keskeinen rooli tässä kokonaisuudessa. 

(Lue lisää Terveyden ydin – mikä se on ja mikä siihen vaikuttaa) 

Jos maksamme toiminta on heikentynyt, se ei pysty tuottamaan sappea, mitä tarvitaan rasvojen sulattamiseen. Keho yrittää kompensoida tilannetta tuottamalla enemmän vatsahappoja, mutta kauaa nekään ei riitä, jolloin myöskään proteiinit eivät sula. 

Kun rasva ja proteiinit eivät sula, ne alkaa mätänemään suolistossa ja tarjoaa hyvän kasvualustan pöpöille. 

Vatsahappojen vähyys myös helpottaa taudinaiheuttajien pääsyä suolistoon. 

Eri suolistosairauksissa ja -oireissa voi olla eri taudinaiheuttajia, tutustutaanpa niihin tarkemmin seuraavaksi. 

suoliston ongelmat

Ummetus 

Jos kärsit usein ummetuksesta, on ohutsuolesi tai paksusuolesi tulehtunut. 

Normaalisti keskushermosto luo aaltomaisen, peristaltisen liikkeen, mikä työntää ruokaa ruoansulatuskanavan läpi. Kun suolistossa on tulehdus, peristaltinen toiminta heikkenee. 

Tulehdusta voi aiheuttaa esim. Epstein Barrin virus, E. coli ja/tai streptokokkibakteeri. 

Keliakia 

Lääketiede väittää keliakian olevan autoimmuunisairaus, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Keho ei koskaan hyökkää itseään vastaan. 

Todellinen syy keliakialle on streptokokkibakteeri ja sen aiheuttama tulehdus.  

Streptokokkibakteerin suosikki ruokaa on gluteeni eli kun syöt gluteenia, streptokokkibakteeri syö sitä myös vahvistuen ja voimistuen ja pitäen yllä tulehdusta. 

Koliitti eli paksusuolentulehdus 

Koliitti on toinen suolistoon liittyvä sairaus, jota pidetään virheellisesti autoimmuunisairautena. 

Paksusuolentulehduksen todellinen syy on tuntematon vyöruusuviruksen kanta paksusuolen ja ohutsuolikanavan vuorauksissa. 

Tämän viruksen ja sen jätteiden takia paksusuoli siis tulehtuu ja toisilla esiintyy jopa verenvuotoa, koska suolisto on niin tulehtunut, että virus pääsee nakertamaan suolen seinämää. 

Vuotava suoli 

Kymmenet tuhannet ihmiset, joilla on mm. väsymystä, suolistokipuja, ruoansulatusvaivoja ja närästystä, ovat saaneet diagnoosin vuotavasta suolesta. Mä sain itseasiassa itsekin tän saman diagnoosin käydessäni funktionaalisen lääketieteen asiantuntijalla. 

Todellisuudessa kyse on ammoniakin läpäisevyydestä, mikä taas johtuu maksan heikentyneestä tilasta ja toiminnasta. 

Kun sappea ja vatsahappoja ei pystytä tuottamaan tarpeeksi, rasvat ja proteiinit eivät pilkkoudu optimaalisesti, vaan alkavat mätänemään suolistossa tarjoten kasvualustan pöpöille. 

Tämä luo ammoniakkikaasua, mikä johtaa turvotukseen, ruoansulatusvaivoihin, närästykseen jne. 

Ammoniakkikaasulla on myös kyky kulkea muualle kehoon aiheuttaen monenlaisia muitakin oireita. 

Se, mistä puhutaan vuotavana suolena on siis todellisuudessa ammoniakin läpäisevyyttä. Todellinen vuotava suoli nostattaa korkean kuumeen ja vaatii sairaalahoitoa. 

Ärtyneensuolenoireyhtymä 

Ärtyneensuolenoireyhtymän aiheuttaa bakteeri- ja virusjäte yhdessä mätänevän ruuan kanssa. Nämä ovat vuoranneet ja siten myös tulehduttanut paksusuolen seinämän. 

Tyypillisiä jätteiden jättäjiä ovat streptokokkibakteerit. 

SIBO 

Streptokokki on yleisin bakteerityyppi, ja monissa tapauksissa myös ainoa, joka aiheuttaa SIBO:a. 

Vaikka SIBO:sta puhutaan ohutsuolen bakteerien liikakasvuna, streptokokki harvemmin rajoittuu vain ohutsuoleen – se voi menestyä myös paksusuolessa, vatsassa, ruokatorvessa ja suussa. 

Crohnin tauti 

Crohnin tauti voi olla joko bakteeri- tai virusperäinen tai vaikka molemmat. Bakteeriperäinen on streptokokin aiheuttama ja virusperäinen yleensä Epstein Barrin aiheuttama.  

Crohnin tautiin vaikuttaa isosti myös suolistossa olevat raskasmaetallit, erityisesti elohopea. 

Yhdessä taudinaiheuttaja ja raskasmetallit aiheuttavat kroonisen tulehduksen. 

Hiiva 

Monet pelkäävät hiivaa ja hiivan kasvua, mutta todellisuudessa meille on elintärkeää, että suolistossamme on hiivaa. 

Hiiva suojaa meitä mm. huonolaatuisilta ruuilta ja muilta myrkyiltä. Hiiva siis auttaa vähentämään taudinaiheuttajien ravintoa suolistossamme. 

Toisilla silti todetaan hiivan liikakasvua, kuten mulla muutama vuosi sitten, mutta hiiva ei itsessään ole vaarallinen eikä sitä pidä syyttää oireista!  

Hiiva on viestintuoja, se kertoo meille, että kaikki ei ole kunnossa! 

Jos sulla esiintyy hiivan liikakasvua, se johtuu siitä, että hiiva yrittää kuluttaa sulamatonta ja huonoa ruokajätettä ja muita myrkkyjä, jotta haitalliset virukset ja bakteerit eivät pääsisi sitä kuluttamaan ja vahvistumaan. 

Meidän on siis turha yrittää poistaa hiivaa, vaan se, jota vastaan hiiva yrittää taistella!

(Lue lisää täältä>>>>

Mitä voit tehdä parantuaksesi suoliston ongelmista?

suoliston ongelmat

Koska suoliston ongelmat johtuvat lähes aina suoliston tulehduksesta ja tulehdus johtuu lähes aina taudinaiheuttajasta, on kriittisen tärkeä poistaa ruokavaliosta taudinaiheuttajia ruokkivat ruoka-aineet. Samalla on tärkeä lisätä puhtaan ja puhdistavan ravinnon syömistä, koska se on antibakteerista ja –viraalista ja auttaa siten tuhoamaan taudinaiheuttajia entisestään. 

(Lue lisää Ruokavalio, jonka avulla voit parantua) 

Paras yksittäinen ase taudinaiheuttajia vastaan on sellerimehu. Sellerimehu myös tukee heikentyneen maksan eheytymistä. 

(Lue lisää Sellerimehu – oikein käytettynä lyömätön parantaja) 

Jokaiseen suolistosairauteen ja taudinaiheuttajaan on omat täsmäaseensa, mutta yleisesti haluan muistuttaa, että oli kyse sitten mistä tahansa suolistosairaudesta, siitä voi parantua vain puhdistamalla kehoa oikein. Aamupuhdistus on ehdottomasti omasta mielestäni se kevyin tapa aloittaa maksan ja koko kehon puhdistaminen. 

(Lue lisää Kehon puhdistus – aloita kevyellä aamupuhdistuksella) 

 

-Noora

 

Oletko valmis aloittamaan kehosi puhdistamisen ja vahvistamisen? Kokosin sulle maksuttoman oppaan, jonka avulla pääset loistavaan alkuun! Lataa opas itsellesi täältä>>>>

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *