Tästä syystä kasviperäinen ruokavalio sopii myös sinulle | “Sopiiko kasviperäinen ruokavalio varmasti myös minulle?”
Siinä kysymys, mikä pyörii lähes jokaisen mielessä, joka puntaroi kasviperäiseen ruokavalioon siirtymistä.
Koska kukapa haluaisi tehdä suurta ruokavaliomuutosta, jos ei voisi olla varma, että se myös toimii ja helpottaa ruoansulatushaasteita?
Tässä artikkelissa kerron, mistä tiedät, sopiiko kasviperäinen ruokavalio varmasti myös sinulle.
Ovatko ihmiset enemmän erilaisia kuin samanlaisia?
Olet varmasti kuullut sanottavan, että koska kaikki ihmiset ovat erilaisia, kaikilla toimii myös vähän erilaiset ruokavaliot.
Yksi väittää, että keto auttaa vaivaan kuin vaivaan, toinen taas kannattaa veriryhmiin perustuvaa ruokavaliota, kolmas on vannoutunut sekasyöjä, neljäs noudattaa välimerenruokavaliota ja viides liputtaa FODMAP-ruokavalion puolesta.
Ja kyllä, eri ihmisillä voi toimia erilaiset ruokavaliot – tiettyyn pisteeseen saakka.
[Lue lisää mm. Miksi FODMAP-ruokavalio ei ole hyvä ratkaisu vatsavaivoihin ja Ketogeeninen ruokavalio heikentää terveyttä]
Mutta kun tarkemmin perehdytään tähän asiaan, niin ihmiset eivät loppujen lopuksi ole kovin erilaisia.
Itseasiassa ihmiskehot ovat sisältäpäin katsottuna enemmän samanlaisia kuin erilaisia.
Kaikilla ihmisillä on maksa ja kaikkien maksat toimivat täsmälleen samalla tavalla!
Tiedän, että tämä voi kuulostaa hurjalta väitteeltä, mutta se on totta.
On olemassa vain yksi määritelmä maksan toiminnalle – et löydä eri määritelmää oman maksasi toiminnalle ja naapurisi maksan toiminnalle.
Kaikki maksat toimivat samalla tavalla, kuten myös muut ihmiskehon elimet – ne toimivat kaikki samalla tavalla riippumatta siitä, kenen elimiä ne ovat.
Myös ihmisten ruoansulatusjärjestelmien muoto ja toiminta ovat samanlaisia: ne on suunniteltu käsittelemään ruokaa samalla tavalla.
Ja koska ihmiskehon elimet ja järjestelmät toimivat samalla tavalla, niillä kaikilla on samat vaatimukset: ne tarvitsevat riittävän määrän ravintoaineita.
Riittävä määrä ravintoaineita taas vaihtelee mm. elimen terveydentilasta, ihmisen ympäristöstä, genetiikasta ja elämäntavoista riippuen.
Mutta jos ihmisten elimet tarvitsevat samoja ravintoaineita, eikö ole aika loogista, että ihmiset tarvitsevat myös saman ruokavalion?
“Miksi ihmiset voivat hyvin eri ruokavalioilla?”
Väite, jonka mukaan kaikille ihmisille sopii eri ruokavalio, on ihmisten omien mielihalujen luomaa harhaa.
Ihmiset haluavat uskoa, että kaikille ihmisille sopii erilainen ruokavalio, jotta kaikki voivat vapaasti syödä mitä haluavat.
Tätä omaa, mielihaluihin perustuvaa uskoa saadaan vahvistettua mm. sillä, että myös näillä *ei niin hyvillä* -ruokavalioilla saadaan usein aluksi hyviä tuloksia: kilot karisee, mieli kirkastuu, vatsavaivat helpottuu, energiaa on enemmän jne.
Nämä tulokset johtuvat usein yksinkertaisesti siitä, että ruokavaliota puhdistetaan siitä, mitä se aiemmin oli, eli mm. huonoja prosessoituja ruoka-aineita jätetään pois.
Mutta niin kauan, kun ihminen syö paljon eläinperäistä ravintoa, ruokavalio ei tuo hänelle optimaalisinta terveyttä pitkällä aikavälillä.
Myös tutkimustulokset runsaan rasvan ja eläinperäisen ravinnon hyödyistä pohjaavat lyhyen aikavälin tutkimuksiin [tai jotain yksittäistä asiaa on tutkittu irrallaan kokonaisuudesta].
Korjatakseen itsensä ihmisen keho tarvitsee paljon, PALJON ravinteita. Ja raa’at kasvikset sisältävät enemmän ravinteita, kuin mikään muu ruoka! Kasviksissa kaikki ravinteet ovat myös parhaiten kehon hyödynnettävissä, koska ihmiskeho on tarkoitettu sulattamaan kasviksia.
[Lue lisää Mitä kasvipainotteinen, vähärasvainen ruokavalio tarkoittaa ja saako siitä kaikki tarvittavat ravintoaineet]
Eläinperäinen ravinto, varsinkaan kypsennetty sellainen, ei pysty tarjoamaan keholle sitä määrää mm. vitamiineja tai mineraaleja, mitä keho tarvitsee eheytyäkseen!
Plus eläinperäinen ravinto kuormittaa aina kehoa! Lukuisat pitkän aikavälin tutkimukset osoittavat selkeän yhteyden mm. lihansyönnin ja eri sairauksien välillä [sydän -ja verisuonisairaudet, suolistosairaudet, syövät, diabetes jne.]. Ja niin usein nämä yhteydet vaan “unohdetaan” lyhyen aikavälin tutkimustuloksiin vedoten.
On silti totta, että toiset ihmiset voivat hyvin pitkiäkin aikoja eläinperäistä ravintoa syömällä. Kaikki riippuu kehon ja elinten tilasta. Mutta jos eläinperäinen ravinto olisi optimaalisinta, lajinmukaista ravintoa ihmisille, niin kaikki ihmiset voisivat hyvin syömällä eläinperäistä ravintoa – AINA.
Kaikilla muillakin eläinlajeilla on oma optimaalinen, lajinmukainen ruokavalio, miksi ihmisillä ei olisi?
Ihminen on poikkeus vain, koska sillä on mahdollisuus syödä mitä vain ja siksi ihmiset ovat myös sairaampia kuin koskaan.
Jos et ole vielä valmis muuttamaan ruokavaliotasi, mutta haluat alkaa tukemaan ruoansulatustasi, lataa MAKSUTON OPPAANI, johon oon koonnut sulle 6 helposti toteutettavaa tapaa, joiden avulla voit alkaa tukemaan ruoansulatustasi kehon luonnollisia toimintoja kunnioittaen>>>>
“Mutta kaikki eivät voi hyvin syömällä kasviperäisesti”
Tämä on myös totta, ja aiheuttaakin siksi paljon hämmennystä.
Jos ihminen on fysiologisilta ominaisuuksiltaan kasvissyöjä, miksi kaikki eivät voi hyvin syömällä kasviperäisesti?
Koska kasviperäisesti voi syödä hyvin monella tavalla väärin!
Se, että joku ihminen on joskus sanonut, että kasviperäinen ruokavalio ei sopinut hänelle eikä tuonut hänelle hänen toivomaansa terveyttä, ei kerro vielä mitään siitä, onko hänen ruokavalionsa todella tukenut kehon terveyttä!
Hän on esim. saattanut syödä kasviperäisesti, mutta hänen ruokavalionsa on päivittäin sisältänyt paljon riisiä. Tai hän on saattanut syödä kasviperäisesti, mutta hän on syönyt usein ranskalaisia. Tai hän on saattanut syödä kasviperäisesti, mutta hän on lisännyt salaatteihinsa öljyjä. Tai hän on saattanut syödä kasviperäisesti, mutta hän on syönyt paljon prosessoituja lihankorvikkeita.
Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta ehkä sait kiinni, mitä tarkoitan?
Jos olet noudattanut kasviperäistä ruokavaliota jo kuukausien ajan eikä se ole vaikuttanut positiivisesti terveyteesi millään tavalla, teet silloin hyvin todennäköisesti jotain väärin.
Et ehkä syö tarpeeksi. Tai ehkä saat liian vähän ravinto-aineita. Tai ehkä syöt liikaa kypsennettyä ruokaa. Tai ehkä syöt liikaa omega-6:sia suhteessa omega-3:siin. Tai ehkä et juo tarpeeksi vettä. Tai ehkä vain nukut liian vähän. Tai kärsit jatkuvasta stressistä. Syitä voi olla lukemattomia…
Pääasia, että ymmärrät, että jos tämänhetkinen kasviperäinen ruokavaliosi ei tuo sinulle toivomiasi tuloksia, sinun on tehtävä siihen jotain muutoksia!
Ja jos muutosten tekeminen yksin tuntuu liian hankalalta, niin älä jää tuleen makaamaan, vaan pyydä apua!
Voit esim. laittaa mulle viestiä ja kertoa tarkemmin tilanteestasi. Mietitään yhdessä vaihtoehtoja, kuinka edetä.
-Noora