Terveellinen vegepizza – gluteeniton ja hiivaton pohja | Onko olemassa ihmisiä, jotka ei tykkää pizzasta? Varmasti on, mutta musta tuntuu, että kaikki tykkää pizzasta. Siitä kun saa niin moneen makuun sopivan vain täytteitä vaihtelemalla.
Mutta mitä sitten, kun ei voi syödä ihan sitä perinteistä pizzaa? On yliherkkyyksiä tai allergioita tai kroonisia terveysongelmia. Pitääkö pizza jättää kokonaan?
No ei! Missään nimessä ei!
Pitää vaan olla tietoinen siitä, mistä raaka-aineista pizzan valmistaa!
Alla yksinkertainen ja terveellinen vegepizzan ohje, josta ei makua puutu.
Perinteinen pizza kuormittaa maksaa
Yleensä ihmiset on tottuneet valmistamaan pizzapohjan vehnäjauhoista ja nostattamaan sen hiivalla. Sitten pizzan päälle laitetaan kinkkua, jauhelihaa, pepperonia, juustoa, vegejuustoa, sinihomejuustoa, mozzarellajuustoa, katkarapuja, tonnikalaa jne. eli kaikkea hyvin rasvaista.
Saatetaan sinne laittaa myös muutama tomaatti, paprika ja ananas ja päälle kunnolla rucolaa, mutta se ei riitä perinteistä pizzaa pelastamaan.
Kun suurin osa raaka-aineista on epäterveellistä, toisin sanoen rasvaisia, koko pizza on yks rasvapommi! Ite muistan ainakin, miten tilatut pizzat välillä jopa lillui siinä rasvassa!
Tähän yhtälöön kun lisätään gluteenia ja hiivaa sisältävä pohja, en yhtään ihmettele, että pizzan jälkeen sydän pamppaili astetta kovemmin, närästi ja alkoi väsyttämään. Mun maksa ei pystynyt käsittelemään sellaista määrää rasvaa ja sokeria kerralla!
(Lue lisää: Terveyden ydin – mikä se on ja mikä siihen vaikuttaa?)
Onneksi vihdoin ymmärsin, että on muitakin vaihtoehtoja. Pizzasta voi oikeesti tehdä jopa terveellisen, eikä se aiheuta jälkikäteen inhottavia oireita, kun vähentää sen sisältämän rasvan ja sokerin määrää – merkittävästi!
Gluteeniton ja hiivaton pizzapohja
Gluteenittomista jauhoista tehtyjä pizzapohjan ohjeita on pilvin pimein, mutta tämä pizza ei kaipaa viljoja ollenkaan. Tämä pizzapohja valmistetaan nimittäin oikeesti terveellisestä, parantavasta raaka-aineesta:
PERUNASTA.
Kyllä. Peruna on ihan loistava raaka-aine, eikä ollenkaan vaarallinen, niin kuin toiset antavat ymmärtää.
Myöskään hiivaa (tai mitään muutakaan nostatusainetta) ei tarvita perunapohjassa.
Pizzapohjan ohje:
- Kuori ja keitä 8 keskikokoista perunaa
- Lisää mausteet
- 1/2tl suolaa
- 1/2tl pippuria
- 1tl valkosipulijauhetta
- 1rkl vaahterasiirappia
- Muussaa
- Painele pellille neljäksi pyöreäksi pieneksi pizzapohjaksi
- Paista uunissa 200 asteessa 15-20min.
Terveellinen vegepizza
Seuraavaksi lisätään täytteet.
Mutta mitä voit laittaa terveellisen pizzan täytteeksi?
No ihan vaikka ja mitä, pidät vain huolen, että raaka-aineet ovat vähärasvaisia. Täytä pizzasi ihanilla, värikkäillä ja maistuvilla kasviksilla ja yrteillä.
Mun toisessa pizzassa tällä kertaa täytteenä:
- tomaattipyre
- punasipuli
- tomaatti
- chili
- ananas
- oregano
+ uunin jälkeen basilika Ja toisessa:
- tomaattipyre
- punasipuli
- valkosipuli
- oliivi
- paprika
- oregano
+ uunin jälkeen rucola
Paista uunissa 200 asteessa täytteiden kanssa vielä 5-10min.
”Juusto” -kastike
Vegaaninen, juustolta maistuva kastike, kruunaa pizzan kuin pizzan, mutta ei ole missään nimessä välttämätön.
Kastikkeen ohje:
- 100g liotettuja cashewpahkinöitä (väh. 6h)
- 1 keitetty peruna
- 1 keitetty porkkana
- 1tl kurkumaa
- 1/2tl valkosipulijauhetta
- 1/2tl cayennepippuria
- 1rkl sitruunan mehua
- 1tl hyvälaatuista suolaa
- 1/2tl mustapippuria
- 1/4tl juustokuminaa
- 1/2 dl vettä (perunan keitinvesi sopii hyvin tähän)
Laita ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää täytteiden päälle joko ennen uunia tai uunin jälkeen.
Entistä parempi versio vegaanisesta juustokastikkeesta löytyy reseptikirjastani>>>>
Herkullisia pizzahetkiä!
-Noora