Vihersmoothie – tehokkain tapa tankata tärkeitä ravinteita

vihersmoothie

Vihresmoothie – tehokkain tapa tankata tärkeitä ravinteita | Ravinteet ovat avainasemassa, kun halutaan saada keho eheytymään ja pysymään terveenä, mutta tuoreiden kasvisten monipuolinen ja riittävä syöminen saattaa välillä tuntua haastavalta. 

Varsinkin, jos kärsitään mistään suoliston haasteista, saatetaan kokea, ettei suolisto sulata tuoreita kasviksia kunnolla ja siksi niiden syömistä jopa vältellään. 

Tässä artikkelissa kerron, miksi vihersmoothie on tehokkain tapa tankata tärkeitä ravinteita, vaikka suoliston kanssa olisikin haasteita.  

Lisäksi paljastan neljä ratkaisevaa komponenttia, joiden avulla herkullisen vihresmoothien valmistaminen onnistuu jatkossa sinultakin. Jaan sinulle myös yhden oman lempi vihersmoothie -reseptini. 

Ensimmäinen vihersmoothieni 

Kuulin ensimmäisen kerran vihersmoothiesta reilu 11 vuotta sitten, kun odotin esikoistamme. Äitini, joka on aina syönyt terveellisesti, kertoi minulle siitä ja sen terveyshyödyistä ja kannusti kokeilemaan. 

Ja mehän päätettiin yhdessä mun miehen kanssa kokeilla – pääsisi kaapin perukoilla pölyttymässä oleva blenderikin vihdoin käyttöön! 

Laitettiin blenderiin vähän salaattia, jotain hedelmiä ja vettä ja blendattiin smoothieksi. Tai niin smoothieksi, kun sillä onnettomalla pikkublenderillä sai, eli melko kökkäreiseksi smoothieksi. 

Me ei oltu laitettu smoothien joukkoon myöskään mitään jäistä, joten suutuntuma oli kökkäreisyyden lisäksi lämpöinen. 

Y-Ö-K! 

Kökkäreistä ja huoneenlämpöistä smoothieta ei edes makumaailma pelasta, joten meidän vihersmoothieden juomiset jäi silloin aika lyhyeen… 

Vuonna 2017 otin smoothiet uudestaan käyttöön ravintovalmentajani ohjeesta.  

Minulla oli edelleen käytössä vanha pikkublenderini, mutta nyt laitoin mukaan aina jotain jäistä, esim. jäisiä marjoja, jotka tekivät smoothiesta kylmän [ja siten myös huomattavasti herkullisemman]. 

Huomasin hyvin nopeasti näiden joka aamuisten smoothieden vaikutuksen ruoansultukseni toimivuuteen – aamupäivisin ei enää närästänyt ollenkaan!

Joinain päivinä join pelkkiä smoothieita aamusta iltaan ja ah miten se teki hyvää! 

Mutta eihän pelkillä smoothieilla voi elää, eihän? 

Vihersmoothie – tehokkain tapa tankata ravinteita 

Kun 2020 löysin kasvipainotteisen ja vähärasvaisen ravinnon, smoothiesta tuli entistä olennaisempi osa elämääni. 

Aloin ymmärtämään, miten smoothiesta saa entistä ravitsevamman ja terveellisemmän. 

Aamusmoothien on paras sisältää vain lehtivihreitä, hedelmiä ja vettä, jotta keho pääsee toimimaan niin kuin sen luonnostaan kuuluukin toimia. Ja kun keho pääsee toimimaan niin kuin sen luonnostaan kuuluukin toimia, se saa myös hyödynnettyä lehtivihreiden ja hedelmien ravinteet paremmin. 

Proteiinijauheet, joita ennen olin smoothieissani käyttänyt, ovat ensinnäkin hyvin prosessoituja ja sen lisäksi ne sisältävät aina rasvaa ja rasva, varsinkin aamuisin syötynä, heikentää meidän kehon luonnollista puhdistustyötä ja siten se heikentää myös ravinteiden imeytymistä. 

Tottakai proteiinia ja rasvaakin tarvitaan, mutta niitä saadaan parhaiten aidoista maan antimista. 

[Lue lisää Mistä vegaani saa riittävästi proteiinia?] 

vihersmoothie

Sen lisäksi, että jätin smoothieistani lisätyn proteiinin ja rasvan pois, aloin lisäämään niihin entistä enemmän lehtivihreitä ja hedelmiä. 

Koska juuri tuoreissa kasviksissa on kaikista eniten kaikkia tärkeitä ravinteita hyvin imeytyvässä muodossa! 

Imeytyvyyttä lisää entisestään se, että smoothiessa kaikki kasvikset on jo valmiiksi pieneksi pilkottu – ruoansulatuksen ei tarvitse tehdä kovinkaan paljoa töitä sulattaakseen smoothieta ja saadakseen sitä imeytymään. 

Jopa imeytymisongelmista kärsineet ihmiset ovat alkaneet voimaan paremmin aloitettuaan smoothieiden syömisen. Ja kun suolisto alkaa imeyttämään ravinteita paremmin, se alkaa vahvistumaan ja taas imeyttämään ravinteita paremmin jne.

HUOM! Jos suolisto on todella heikossa kunnossa, eikä kestä kuituja ollenkaan, kannattaa kehon eheyttäminen aloittaa vastapuristetuilla mehuilla!

Smoothieseen saa helposti tungettua valtavan määrän lehtivihreitä ja hedelmiä, eli aitoja ravinteita, jotka vahvistavat suolistoa ja auttavat siten koko kehoa eheytymään.  

Nyt paljastan sinulle herkullisen vihersmoothien 4 ratkaisevaa komponenttia, jotta vihersmoothien valmistaminen onnistuu jatkossa sinultakin niin, että haluat nauttia sitä joka päivä!

Herkullisen vihersmoothien 4 ratkaisevaa komponenttia 

Jos blenderi ei ole hyvä, ei ole lopputuloskaan. Siksi tarvitset: 

 1.TEHOKKAAN BLENDERIN

Tässä kohtaa ei kannata tinkiä! Jos suutuntuma ei ole sileä, on vaikea innostua smoothieista tai niiden tekemisestä. Koostumus vaikuttaa myös makuun, koska mitä samettisempi smoothie on, sen maukkaampi se myös on!  

Itse suosittelen hinta-laatusuhteeltaan ehdottomasti Vitamix-blenderiä.

Tehokkaan blenderin lisäksi tarvitset: 

2.KYLMÄT RAAKA-AINEET 

Kylmät raaka-aineet ovat ehdottoman tärkeitä herkullisen smoothien valmistuksessa. Kaikkien raaka-aineiden ei tarvitse olla kylmiä, riittää että osa on. Voit käyttää esim. pakastehedelmiä tai pakastemarjoja. 

Itse pidän aina pakastettuja banaaneja pakkasessa, ne tekevät smoothiesta sekä kylmän että ihanan kermaisen. 

Myös pakastemarjat kuuluvat omaan smoothieseeni.

Mutta vaikka sinulla olisi kuinka tehokas blenderi tai kuinka kylmät raaka-aineet, ei smoothie ole automaattisesti herkullinen. Lisäksi tarvitset: 

3.OIKEAT MAKUYHDISTELMÄT 

Oikeilla makuyhdistelmillä pystyy pelastamaan huonommallakin blenderillä valmistetun smoothien.  

Tämä on kuitenkin asia, jonka oppii vain kokeilemalla, koska kaikki tykkäävät vähän eri makuyhdistelmistä. 

Itse olen oppinut vuosien varrella, että sitrushedelmät ja ananas taittavat hyvin lehtivihreiden makua [ja jotta smoothie on mahdollisimman ravitseva, pitää sinne laittaa paljon lehtivihreitä].

Mutta jotta lehtivihreät ei maistu smoothiesta liikaa läpi ja pilaa makunautintoa, kannattaa niiden vastapainoksi puristaa joukkoon esim. sitruunan ja appelsiininmehua. 

Erilaiset mausteet kuten inkivääri ja kurkuma tai tuoreet yrtit kuten minttu ja korianteri tuovat pienissä määrin mukavaa vaihtelua smoothieiden makumaailmaan [ja peittävät lehtivihreiden makua myös hyvin]. 

Ja kun kaikki muut palaset on kohdillaan, säädetään vielä: 

4.VEDEN MÄÄRÄ 

Tämä riippuu siitä, pidätkö paksummasta vai löysemmästä smoothiesta, mutta kannattaa laittaa ensin mieluummin liian vähän vettä, koska sitä voi helposti lisätä jälkeenpäinkin. 

Haluan vielä lopuksi jakaa sinulle yhden oman lempi vihersmoothie –reseptini. Toivottavasti saat siitä inspiraatiota oman smoothiesi valmistamiseen, jotta saat lisättyä tuoreita kasviksia jokaiseen päivääsi.

vihersmoothie

Vihersmoothie –resepti 

100g pinaattia 

100g lehtikaalia 

2 appelsiinia 

1 sitruuna 

1 sellerin varsi 

3 banaania [2 jäistä ja yksi tuore] 

2 dl pakastemangoja 

2 dl pakastemansikkaa 

1cmx1cmx1cm pala tuoretta inkivääriä 

Korallinen tuoretta minttua 

1 tl spirulinaa 

5-6 dl vettä 

Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi smoothieksi. 

Tästä tulee noin 2 litraa smoothieta, juon sen itse parissa osassa aamupäivän aikana. 

Ja keho kiittää. 

Koska keho tarvitsee ravinteita joka päivä ja varsinkin, jos kehossa on mitään terveyshaasteita, se HUUTAA aitoja ravinteita! 

Psst! Jos pelkäät syödä lehtivihreitä niiden sisältämien oksalaattien takia, lue tämä>>> 

Jaa oma vihersmoothie –hetkesi somessa ja tägää mut @noora.leinonen niin pääsen fiilistelemään sitä sun kanssa 💚 

-Noora 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *