Mä oon Noora, neljän lapsen äiti (2013, 2016, 2019 ja 2023) ja yhden ihanan miehen vaimo.

Elän tällä hetkellä unelmaani: olen kotiäiti ja siinä sivussa toteutan itseäni hyvinvointivalmentajana. 

Vielä joskus ajattelin hyvinvoinnin olevan täysin huuhaata. En ymmärtänyt sitä alkuunkaan. Mulle riitti, että olin terve.

Mutta sitten kaikki muuttui. Yhdessä hetkessä. Yhtäkkiä en ollutkaan enää terve ja terveyden takaisin saamisesta tuli suurin haaveeni.

Nyt mä haluun jakaa sulle mun tarinan. Tarinani huonosta olosta hyvään oloon.

noora leinonen

Pidän vuotta 2014 mun elämän käännekohtana. Silloin mä sairastuin refluksiin ja vajosin syvälle synkkyyteen. En pystynyt enää nauttimaan elämästä kuten ennen, kaikkea varjosti mun sairaus oireineen. Elämä tuntui epäreilulta, miks just mä sairastuin? Olin tosi katkera, vihanen ja peloissani.

Ravasin lääkäreiden luona saamatta kaipaamaani apua. Lääkkeitä kyllä sain, joka kerta enemmän tai vahvempia. Mutta se ei ollut sitä mitä mä kaipasin. Mä en halunnut olla riippuvainen lääkkeistä tai laastaroida mun sairautta lääkkeillä (jotka ei ees kunnolla auttanut). Oli oltava joku toinen vaihtoehto.

Kaikki alkoi siis vahvasta halusta P A R A N T U A.

Mutta koska lääketiede ei osannut parantaa mua, mun oli alettava etsimään tietoa jostain muualta. Mä aloin lukemaan kirjoja ja kuuntelemaan podcasteja erilaisista vaihtoehtohoidoista. Selasin yötämyöten netistä tarinoita ihmisten parantumisista.

Tietoa tutkittuani tajusin, että jos mä halusin parantua, mun oli keskityttävä hoitamaan oireiden sijasta oireiden syytä.

Seuraavaks mun piti siis selvittää, miksi mä oireilen. Mun piti löytää syy mun oireille ja alettava hoitaa sitä syytä.

Lähdin etsimään syytä eri vaihtoehtoisenlääketieteen asiantuntijoiden avulla. Yksi sanoi mun suoliston olevan epätasapainossa, koska ruoka, lääkkeet ja stressi. Toinen sanoi mun kehon olevan täynnä hiivaa, koska ruoka, lääkkeet ja stressi. Kolmas sanoi mun heikentyneistä energioista, koska käsittelemättömät tunteet ja stressi jne.

Näiden myötä sain ymmärryksen, että mun oireet aiheutti elimistön tulehdusta ylläpitävä ruokavalio, liika antibioottien syönti sekä menneisyyden möröt ja stressi. Niitä aloin siis pikkuhiljaa hoitamaan.

Ruokavaliomuutos oli kaikista kivuliain, koska musta tuntui tosi vaikeelta luopua mistään. Mä niin tykkäsin syödä. Mutta sitäkin enemmän mä halusin parantua.

Yksitellen aloin jättämään huonoja juttuja pois. Ensin jätin gluteenin, seuraavaksi maitotuotteet, sitten sokerit. Pikkuhiljaa näiden jättäminen toi mulle paremman olon ja pääsin eroon jatkuvasta närästyksestä ja happosalpaajista. 

Suolistoni kanssa kamppailin kuitenkin edelleen. Saattoi kulua monia päiviä, kun se voi tosi hyvin, kunnes taas yhtäkkiä se saattoi alkaa turpoamaan ja kipuilemaan. Mulla oli vähän väliä joku ruoka-aine kiellettyjen listalla, kun yritin selvitellä, mikä oireet milloinkin aiheutti.

Kokeilin erilaisia ruokavalioita, jotka tuntuivat aluksi toimivan, mutta jotka eivät kuitenkaan tuoneet pysyvää hyvää oloa.

Esim. FODMAP-ruokavalio tuntui aluksi hyvältä, kunnes oireita aiheutti joku ruoka-aine, minkä ei pitänyt niitä aiheuttaa.

Samoin keto tuntui aluksi hyvältä, kunnes huomasin vatsani alkaneen kaasuuntua yhä useammin ja mä haisin ihan todella pahalle.

Mua turhautti ihan valtavan paljon. Mikä mua vaivaa? Miksi mä en parane?

noora leinonen

Kun sitten vihdoin törmäsin ihmisen fysiologisia ominaisuuksia kunnioittavaan, aitoon, kasvipainotteiseen ja vähärasvaiseen ravinto-oppiin, olin hämmentyneen innoissani. 

Se oli nimittäin melko paljonkin ristiriidassa kaiken aiemmin oppimani kanssa, mutta silti se tuntui heti niin oikeelta, niin luonnolliselta! Kaikki palaset vihdoin loksahti paikoilleen ja mä tajusin miks mä en ollu vielä parantunut:

Mä en ollut keskittynyt kunnioittamaan mun kehon luonnollisia toimintoja!

Aloin ahmimaan lisää tietoa. Katselin videoita, kuuntelin podcasteja ja luin paljon kirjallisuutta kasvipainotteiseen, vähärasvaiseen ruokavalioon ja ruoansulatuksen perusperiaatteisiin liittyen.

Samalla aloin pikkuhiljaa viemään oppimaani käytäntöön, eli tekemään muutoksia ruokailutottumuksiini. Aloin syömään aitoa, pääasiassa kasviksista koostuvaa ravintoa – ja mun suolisto vihdoin rauhoittui kokonaan!

Matka ei oo ollut helppo. Muutos ei koskaan oo helppo. Mutta oon niin kiitollinen, että Jumala johdatti mut tälle polulle. Hänen ansiostaan mä oon nyt tässä ja voin paremmin kuin ikinä!

Muista aina, että keho kyllä korjaa itse itsensä, kun sille annetaan siihen mahdollisuus! 

Säkin voit parantua! 💖