Vegaaninen tomaatti-pinaatti piirakka

vegaaninen piirakka

Vegaaninen tomaatti-pinaatti piirakka | Leinosten kokeileva keittiö onnistui pari viikkoa sitten loihtimaan ihastuttavan, sekä vegaanisen että gluteenittoman tomaatti-pinaatti piirakan. 

Ja koska reseptistä tuli paljon kyselyjä, päätin kirjoittaa sen auki pikimmiten. 

Täältä tulee! 

Vegaaninen tomaatti-pinaatti piirakka 

Tän piirakan luominen alkoi, kun meidän keskimmäisen synttärijuhliin mietittiin tarjoiluja. 

Mies ehdotti suolasia piirakoita ja tämä kuulosti yksinkertaisen hyvältä. 

Alettiin googletella erilaisia ohjeita. Haluttiin, että ainakin yksi piirakka on sekä gluteeniton että vegaaninen, mutta sellaisia ohjeita ei niin vaan löytynytkään. 

Korjaan, löytyi, mutta kaikissa niissä oli käytetty kaupan valmiita vegaanisia tuotteita. Yhdessä oli kaurakermaa, toisessa soijajogurttia, kolmannessa vegejuustoa jne. 

Ja tää on musta suuri ongelma! 

On täysin eri asia olla vegaani ja syödä kaupan valmiita tuotteita, missä on kasapäin rasvoja ja erilaisia lisäaineita kuin olla vegaani ja syödä aitoa, vähärasvaista ruokaa. 

En siis löytänyt yhtään vegaanista piirakkaa, joka olisi tehty alusta asti itse – ilman näitä valmistuotteita. 

Tästä siis alkoi kehittely. 

Olihan mulla toimiva cashew-kastike, jolla voisi korvata perinteisen kermaviili-muna-seoksen. 

Chilikastike houkutti ja sen kaveriksi päädyttiin täytteen osalta tomaattiin ja pinaattiin. 

Pohjan suhteenkin jouduttiin vähän sumplimaan, koska ei haluttu käyttää voita tai juustoa. Noh, yllättävän toimiva saatiin siitäkin. 

vegaaninen piirakka

Resepti 

Tarvitset: 

Pohja 

2,5dl kaurajauhoja 

2 perunaa 

1tl leivinjauhetta 

40g kookosöljyä 

1rkl puhdasta vettä 

Ripaus hyvälaatuista suolaa

Täyte 

2dl cashewpähkinöitä 

2 perunaa 

2,5dl keitinvettä 

½ sitruunan mehu 

½tl chilijauhetta 

½tl valkosipulijauhetta 

½tl paprikajauhetta 

½tl mustapippuria

1tl hyvälaatuista suolaa 

2rkl vaahterasiirappia 

1 sipuli 

2 valkosipulinkynttä 

1tl kookosöljyä 

250g miniluumutomaatteja 

65g babypinaattia

 Ohje

Valmista ensin täyte, jotta se ehtii paremmin maustua. 

Laita cashewpähkinät likoamaan vähintään 6 tunniksi. Kun ne ovat lionneet, keitä perunat [voit keittää sekä pohjaan tulevat että täytteeseen tulevat perunat samaan aikaan]. 

Lisää blenderiin liotetut cashewpähkinät, 2 keitettyä perunaa, perunoiden keitinvettä ja mausteet. Blendaa tasaiseksi kastikkeeksi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hyvälaatuista suolaa ja muita mausteita. 

Kuori sipuli ja valkosipulit ja pilko pieniksi. Paista kevyesti pannulla pienessä määrässä kookosöljyä. Lisää joukkoon babypinaatit. 

Pese miniluumutomaatit ja halkaise ne. Sekoita halkaistut tomaatit sekä paistetut sipulit ja pinaatit blendatun kastikkeen joukkoon. 

Valmista sitten pohja. 

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Raasta 2 keitettyä perunaa raastimella kulhoon ja lisää joukkoon kaurajauho, leivinjauhe ja suola. Sekoita. Lisää lopuksi juokseva kookosöljy ja vesi. Sekoita [kädellä].

Taikina on koostumukseltaan oikeanlaista, kun se ei tartu kiinni, mutta on levitettävissä piirakkavuoan pohjalle. Tarvittaessa lisää hivenen jauhoja/vettä. 

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja esipaista pohjaa n.5-10min. 200 asteessa uunin keskitasolla. 

Nosta piirakkapohja pois uunista ja lisää täyteseos. 

Laita takaisin uuniin ja paista uunin alatasolla vielä n.15-25min. kunnes pinta on saanut hieman väriä. 

Nosta piirakka pois uunista ja anna sen hyytyä vielä uunin jälkeen ainakin 30min. ennen tarjoilua. Koostumus paranee, mitä pidempään maltat odottaa sen hyytymistä [parasta melkein niin, että on syönyt piirakan vasta seuraavana päivänä sen valmistamisesta].

Tein piirakan n.30cm ⦰ vuokaan, jolloin piirakkapohjan reunat ei riittäneet aivan vuoan yläreunaan asti. Jos siis haluat paksumman ja ylös asti ylettyvän piirakkapohjan, suosittelen tekemään piirakan vähän pienempään vuokaan.

vegaaninen piirakka

Nyt vaan kaikki piirakoita leipomaan! Jakakaahan piirakkahetkiänne myös somessa ja tägätkää  @noora.leinonen niin pääsen fiilistelemään teidän luomuksia! 

 

-Noora 

 

P.S. Kaipaatko lisää terveellisiä kasviperäisiä reseptejä? Tutustu reseptikirjoihini täällä>>>>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *