Merelliset alkupalaperunat kahdella tapaa [vegaaninen] 

merelliset alkupalaperunat

Merelliset alkupalaperunat kahdella tapaa [vegaaninen] | Joulu lähestyy ja kaikki miettii, mitä tarjolle joulupöytään – minä mukaan lukien. Perinteisiä jouluruokia on helppo keksiä, mutta kun suurimman osan haluaa tehdä vegaanisena, tai vähintään kasvipainotteisena, keksiminen ei olekaan niin helppoa. Niinpä lähdin taas liikkeelle korvaus-taktiikalla – mitä perinteistä jouluruokia haluaisin korvata vegaanisilla?

Omia ehdottomia lemppareita on ollut mäti-smetana-sipuli sekoitus ja täytetyt kananmunat, joten tämän artikkelin reseptit syntyivät ajatuksesta yhdistää nämä kaksi perinteisempää jouluruokaa yhdeksi vegaaniseksi jouluruoaksi. 

Ihan en siinä kuitenkaan onnistunut, sillä yhden vegaanisen jouluruoan sijaan reseptejä syntyikin kaksi! Loin siis näistä merellisistä alkupalaperunoista sekä vähän tuhdimman että kevyemmän version [ja ajattele, kevyemmässä versiossa ei ole lainkaan lisättyä rasvaa, mutta maku on silti mainio!] 

Merelliset alkupalaperunat [vegaaninen] 

merelliset alkupalaperunat

Tarvitset: 

10-12 pientä perunaa 

Täyte: 

Perunoiden kaiverretut sisukset 

1 dl vegaanista sour cream –kastiketta [resepti löytyy kastikereseptikirjasta] 

2 valkosipulinkynttä 

¼ punasipuli 

¼ dl vettä 

½ tl merisuolaa 

Koristeluun: 

Merilevämätiä 

Punasipulia [n. ¼]  

Tilliä [n. 1/3 ruukkua] 

Mustapippuria 

Merisuolaa 

Valmistus: 

  1. Pese ja höyrytä perunat
  2. Kuori sipulit ja pilko punasipuli pieneksi kuutioiksi [kannattaa pilkkoa kerralla sekä täytteeseen että koristeluun tulevat sipulit]
  3. Huuhtele tilli ja pilko pieneksi
  4. Kun perunat on kypsyneet eli kun ne ovat sopivan pehmeitä, kaada ne toiseen astiaan viilentymään
  5. Kun perunat on viilentyneet niin, että niitä pystyy käsittelemään, niin nosta yksi peruna kerrallaan leikkuulaudalle ja halkaise se pituussuunnassa kahtia [näin perunoista tulee vähän niin kuin puolitetun kananmunan näköisiä]
  6. Ota seuraavaksi teelusikka, jolla kaiverrat jokaisesta puolikkaasta perunasta vähän keskustaa pois ja kerää nämä perunan sisukset yhdelle lautaselle, koska niistä tulee osa täytettä
  7. Kun olet kaivertanut kaikki perunoiden sisukset lautaselle, muussaa ne ja lisää niiden joukkoon vettä niin, että seoksesta tulee vähän juoksevampi
  8. Lisää joukkoon sitten merisuolaa ja mun vegaanista Sour cream –kastiketta, mikä tuo tähän täytteeseen ihanaa kermasuutta ja kuohkeutta [se on valmistettu vain aidoista raaka-aineista]
  9. Lisää täytteeseen myös pilkotut punasipulit ja valkosipulit [murskaa valkosipulit murskaimella]
  10. Sekoita hyvin ja tarkista maku
  11. Ota seuraavaksi kaiverretut perunat esiin ja ala täyttämään niitä tällä herkullisella täytteellä
  12. Asettele täytetyt perunat tarjoiluastialle ja lisää jokaisen päälle pieni nokare merilevämätiä, punasipulia ja tilliä
  13. Viimeistele nämä ihanat merelliset perunat vielä rouhitulla mustapippurilla ja merisuolalla 

Nämä merelliset alkupalaperunat voi tarjoilla joko heti tai sitten ne voi laittaa jääkaappiin hetkeksi odottamaan [eli nämä voi hyvin valmistaa jo muutaman tunnin ennen tarjoilua]. 

Näistä on tykätty todella paljon ja oon itsekin aivan ihastunut näihin!  

Mutta nämä ei ole ihan sitä optimaalisinta ruokaa ruoansulatuksen kannalta. Tässä tuhdimmassa versiossa ruoka-aineiden yhdistelysäännöt ei nimittäin toteudu.

Tämä ei kuitenkaan maailmaa kaada, jos vain sillon tällön syö näin, mutta varsinkin jos kärsii pahoista ruoansulastushaasteista, niin tämä tuhdimpi versio ei välttämättä ole se paras vaihtoehto. 

Ja siksi halusin luoda tästä reseptistä myös kevyemmän ja ruoansulatusta kunnioittavamman version!  

Merelliset alkupalaperunat [vegaaninen – ei lisättyä rasvaa] 

merelliset alkupalaperunat

Tarvitset: 

12-14 pientä perunaa 

Täyte: 

Perunoiden kaiverretut sisukset + 2 kokonaista perunaa 

1/3 ruukkua tilliä 

¼ dl vettä 

2 rkl sitruunanmehua 

1 rkl vaahterasiirappia 

½ tl merisuolaa 

½ tl valkosipulijauhetta 

¼ punasipuli 

1 valkosipulin kynsi 

Koristeluun: 

Merilevämätiä [omasta mielestä tämä kevyempi versio toimii paremmin jopa ilman tätä merilevämätiä] 

Punasipulia [n. ¼] 

Tilliä [n. 1/3 ruukkua] 

Mustapippuria 

Merisuolaa 

Valmistus: 

  1. Pese ja höyrytä perunat
  2. Kuori sipulit ja pilko punasipuli pieneksi kuutioiksi [kannattaa pilkkoa kerralla sekä täytteeseen että koristeluun tulevat sipulit]
  3. Huuhtele tilli ja pilko pieneksi
  4. Kun perunat on kypsyneet eli kun ne ovat sopivan pehmeitä, kaada ne toiseen astiaan viilentymään
  5. Kun perunat on viilentyneet niin, että niitä pystyy käsittelemään, niin nosta yksi peruna kerrallaan leikkuulaudalle ja halkaise se pituussuunnassa kahtia [näin perunoista tulee vähän niin kuin puolitetun kananmunan näköisiä]
  6. Ota seuraavaksi teelusikka, jolla kaiverrat jokaisesta puolikkaasta perunasta vähän keskustaa pois ja kerää nämä perunan sisukset yhdelle lautaselle, koska niistä tulee osa täytettä + kuori myös kaksi kokonaista perunaa täytteeseen, jotta siitä tulee riittoisampi
  7. Kun olet kaivertanut kaikki perunoiden sisukset lautaselle, muussaa ne ja lisää niiden joukkoon vettä niin, että seoksesta tulee vähän juoksevampi
  8. Lisää joukkoon sitten sitruunan mehua, vaahterasiirappia, merisuolaa, valkosipulijauhetta ja tilliä
  9. Lisää täytteeseen myös punasipulia ja valkosipulia [murskaa valkosipuli murskaimella]
  10. Sekoita hyvin ja tarkista maku
  11. Ota seuraavaksi kaiverretut perunat esiin ja ala täyttämään niitä tällä herkullisella täytteellä
  12. Asettele täytetyt perunat tarjoiluastialle ja lisää jokaisen päälle pieni nokare merilevämätiä, punasipulia ja tilliä
  13. Viimeistele nämä ihanat merelliset perunat vielä rouhitulla mustapippurilla ja merisuolalla 

Pakko vielä uudelleen mainita, että tämä kevyempi versio ei omasta mielestäni kaipaa tuota merilevämätiä ollenkaan. Merilevämäti tuo toki näyttävyyttä, mutta maullisesti nämä toimii mielestäni paremmin jopa ilman sitä. 

merelliset alkupalaperunat

Kumpaa reseptiä sä meinaat kokeilla ensin? 

-Noora

P.S. Kaipaatko lisää reseptejä kasvipainotteiseen ruoanlaittoon? Löydät niitä sekä mun blogista että reseptikirjoista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *