Gluteenittomat ja vegaaniset pehmopiparit [ilman lisättyä sokeria ja rasvaa]

gluteenittomat ja vegaaniset piparit

Gluteenittomat ja vegaaniset pehmopiparit [ilman lisättyä sokeria ja rasvaa] | Joka jouluinen ongelma – kuinka onnistua leipomaan gluteenittomat, vegaaniset ja vähärasvaiset piparit ilman lisättyä sokeria!? 

Oon nyt muutamana jouluna tehnyt taikinan itse, mutta ne ei oo aina, tai oikeastaan koskaan onnistunut kovin hyvin [milloin ongelmia on tullut kaulimisen, milloin muoteilla painelemisen, milloin taikinan siirtämisen ja milloin paistamisen kanssa]. 

Nyt päätin, etten lähde edes yrittämään piparien leivontaa perinteisellä tyylillä ja halusin, että voin tarjota samoja pipareita meidän vajaa vuoden ikäseille juniorille. 

Niin syntyi yksinkertaiset, mutta herrrkulliset gluteenittomat ja vegaaniset pehmopiparit! 

Gluteenittomat ja vegaaniset pehmopiparit [ilman lisättyä sokeria ja rasvaa] 

Tämä piparitaikina ei sisällä gluteenia, kananmunaa, voita, siirappia eikä lainkaan lisättyä sokeria. 

Tätä taikinaa ei tarvitse kovettaa eikä kaulita. Pipareita ei myöskään muotoilla muoteilla [ainakaan perinteisellä tyylillä] eikä niitä tarvitse siirrellä mihinkään [paitsi suuhun paiston jälkeen] – niin helppoa! 

Toki näiden valmistuksessa voi myös halutessaan käyttää piparkakkumuotteja, mutta taktiikka on eri, siitä kerron lisää myöhemmin. 

Makua näistä ei kuitenkaan puutu, vaikka ei nämä ihan perinteisiltä pipareilta maistukaan. Tumma suklaa ja pekaanipähkinä tuo ihanaa makutwistiä!

Myös koostumus on eri – nämä on nimensä mukaisesti pehmoisia, mutta itse oon aina tykännytkin enemmän just niistä vähän pehmeistä pipareista, jotka ei oo kypsyny ihan kivikoviksi. 

Ja sitten se tärkein eli tuoksu. Näitä leipomalla saat kotiisi sen saman ihanan piparin tuoksun, minkä saat perinteisiä pipareitakin leipomalla! Oon nyt monena päivänä näitä leiponut ja aina kun joku lapsista on tullut kotiin kesken leipomisen tai leipomisen jälkeen, on ensimmäinen kysymys ollut, että “leivotko sä äiti pipareita?” tai “täällä tuoksuu pipari!”. 

gluteenittomat ja vegaaniset piparit

Gluteenittomat ja vegaaniset pehmopiparit 

6kpl 

Tarvitset: 

10 tuoretta taatelia [käytin näitä] 

1 dl vettä 

1 tl piparkakkumaustetta 

½ tl kanelia 

1 ½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita 

Kuorrute: 

20g vegaanista tummaa suklaata

6 pekaanipähkinää 

Valmistus:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen 
  2. Poista taateleista kivet ja laita taatelit kattilaan yhdessä veden kanssa
  3. Anna ainesten kiehahtaa
  4. Lisää seokseen piparkakkumauste ja kaneli ja sekoita
  5. Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 5min. ja muussaa samalla taateleita lusikalla/haarukalla
  6. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja sekoita
  7. Anna taikinan hivenen jäähtyä ja jaa se kuuteen palaan
  8. Pyörittele palat käsiesi välissä palloiksi ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle
  9. Litistä pallot sormilla/haarukalla 0,5-1 cm paksuisiksi pipareiksi
  10. Paista uunin keskitasolla n.12min.
  11. Kuorrutetta varten sulata suklaa kuumassa vesihauteessa
  12. Jaa sulanut suklaa piparien päälle ja levitä
  13. Viimeistele piparit pekaanipähkinöillä 

Näillä määrillä tosiaan tulee 6 piparia, mutta samalla vaivalla voit tehdä taikinaa myös tuplamäärän.

Pehmopiparit säilyvät hyvinä huoneenlämmössä pari päivää, mutta parhaimmillaan nämä on ehdottomasti heti paiston jälkeen!

Ilman lisättyä sokeria ja rasvaa 

Jos haluat piparit kokonaan ilman lisättyä sokeria, niin sitten pitää valita kuorrutteeksi suklaa, joka ei sisällä sokeria [tai tehdä itse raakasuklaata]. 

Ja jos haluat, ettei pipareissa ole ollenkaan lisättyä rasvaa, niin silloin vain jätät kuorrutteen kokonaan pois. Esim. meidän nuorimmaisten piparit jätän aina kuorruttamatta ja hyvin maistuvat niinkin. 

gluteenittomat ja vegaaniset piparit

Haluatko tehdä näistä enemmän perinteisten piparien näköisiä?

Pehmopiparien leivonta onnistuu myös piparimuoteilla, mutta taikinaa ei kaulita vaan taikina täytetään suoraan muotin sisään ja painellaan ohueksi. 

Ei siis välttämättä se kaikista kätevin tapa, mutta jos haluat näistä enemmän perinteisten piparien näköisiä, voit hyvin testata myös tätä taktiikkaa. 

Ihania piparintuoksuisia leipomishetkiä sinulle!

-Noora

P.S. Kaipaatko lisää reseptejä kasvipainotteiseen ruoanlaittoon? Löydät niitä sekä mun blogista että reseptikirjoista

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *