Kaikki proteiinit eivät ole hyväksi – mitkä ovat parhaat proteiinin lähteet?

proteiinin lähteet

Kaikki proteiinit eivät ole hyväksi – mitkä ovat parhaat proteiinin lähteet? | Proteiinin (maitotuotteet, liha, kala, kana, kananmuna, papu, linssi, siemen, pähkinä, soija jne.) välttämättömyydestä puhutaan jatkuvasti. Proteiineja pitäisi syödä joka aterialla ja jos sinulla on joku terveysongelma, sinua kannustetaan syömään enemmän proteiineja. 

Jos meidän terveysongelmat oikeasti johtuisivat liian vähäisestä proteiinin saannista, ei meillä olisi terveysongelmia, koska suurin osa ihmisistä syö proteiinia enemmän kuin tarpeeksi. 

Itseasiassa terveysogelmat johtuvat suurilta osin siitä, että proteiinia syödään aivan liikaa. 

Totuus proteiinista 

Jos mietit aamupalaasi, niin kuinka proteiinipitoinen se on? Syötkö juustoa, jogurttia, rahkaa, kananmunaa tai leikkelettä? Tai laitatko smoothiesi joukkoon proteiinijauhetta? 

Entäpä lounaasi, kuinka paljon proteiinia se sisältää? Laitatko salaattiisi jotain eläinperäistä proteiinia tai kasviproteiinia vai kenties molempia? 

Miltä näyttää välipalasi, päivällisesi tai iltapalasi? 

Meille on tietoisesti “syötetty” reilusti proteiinia jo pitkän aikaa, 1930-luvulta asti. Eikä sitä ole tehty meidän hyvinvointimme parantamiseksi vaan rahan tekemiseksi –yllättikö? 

Jos palaan ajassa siihen kun söin normaalisti, enkä kiinnittänyt tietoisesti huomiota syömisiini, mulla oli joka aterialla proteiinia. Koska kuului olla. Oli aina ollut. 

Ja kun hain apua vaihtoehtoisen lääketieteen puolelta, mua ohjeistettiin ensisijaisesti lisäämään proteiinin syömistä. Sama toistui tietysti myös vhh:lla ja ketolla, proteiinia piti syödä paljon! 

Mutta mitä proteiini oikeastaan on? Mitä me proteiinista saadaan? 

Proteiini on rakennusaine, mutta ne ruoat mitä me pidetään proteiinin lähteinä, sisältävät pääosin rasvaa.  

Siis sekä eläinperäiset että kasviperäiset proteiininlähteet sisältää paljon rasvaa! 

proteiinin lähteet

Ja koska rasva sisältää paljon kaloreita eli energiaa, me saadaan näistä proteiineista paljon energiaa ja me koetaan jaksavamme tämän proteiinin takia paremmin. 

Totuus on se, että rasva boostaa kehon toimintoja, mikä voi aluksi tuntua hyvältä, mutta mikä ei pitkällä tähtäimellä tue terveyttä ollenkaan. 

(Lue lisää Ketogeeninen ruokavalio heikentää terveyttä) 

Vaikka me tarvitaankin proteiinia, on äärimmäisen olennaista ymmärtää minkälaista proteiinia me tarvitaan. 

Parhaat proteiinin lähteet 

Syöt proteiinia, jotta saat proteiinia eikö vaan? Mutta mitäpä jos se proteiini ei olekaan sellaisessa muodossa, että kehosi, tarkemmin maksasi, pystyy sen kunnolla hyödyntämään? 

Maksa ei vaadi perinteisiä proteiininlähteitä terveellisten proteiinien luomiseksi. Maksa on vastuutta sellaisten proteiinien tuottamisesta, joita kehosi voi tunnistaa. Tämä on yksi maksan tuntemattomista kemiallisista toiminnoista (joita on kaikenkaikkiaan yli 2000).  

Suurin osa maksan tuottamista proteiineista syntyy lehtivihreistä, hedelmistä ja vihanneksista, koska niissä proteiini on luonnollisessa muodossa. Keho saa sen siis paljon helpommin käyttöönsä kuin perinteisinä pitämistämme proteiininlähteistä eli linsseistä, pavuista, eläinperäisistä tuotteista, pähkinöistä, siemenistä tms. 

Kaikkein paras proteiininlähde on lehtivihreät ja niitä tulisi syödä jopa 500g päivässä. Monipuolisuus kunniaan, mutta tässä muutama lehtivihreä mainitakseni: 

  • Pinaatti 
  • Lehtikaali 
  • Rucola 
  • Romaine 
  • Punainen ja vihreä lehtisalaatti 
  • Vuonankaali 

Psst. Myös spirulina on loistava proteiinin lähde. 

Toiset ovat huolissaan lehtivihreiden sisältämästä oksaalihaposta, eivätkä sen takia uskalla syödä niitä paljoa. Oksaalihappo ei kuitenkaan ole keholle vaarallista, kun lehtivihreät nautitaan raakana. Kypsennys muuttaa oksaalihapon luonnollista muotoa, jolloin se ei välttämättä ole keholle hyväksi. 

Mitä käy lihaksille jos syö vain lehtivihreitä, hedelmiä ja vihanneksia? 

Monet ovat huolissaan perinteisen proteiinin vähentämisen vaikutuksista lihasten kasvuun. Eihän lihakset kasva ilman proteiinia!? 

Totuus on se, että juuri hedelmien ja kriittisen tärkeiden hiilihydraattien luonnollinen sokeri ja mineraalisuolat AUTTAVAT rakentamaan lihaksia. 

Rasva puolestaan ESTÄÄ lihasten kasvun. 

Jos siis olet kokenut lihasmassasi kasvavan nauttimiesi proteiinipirtelöiden takia, se ei ole johtunut niissä olevasta proteiinista, vaan niissä olevista sokereista ja hiilihydraateista. 

(Lue lisää Totuus hedelmistä – auttavat parantumaan kroonisista sairauksista)

Summasummarum, me tarvitaan proteiineja, mutta me ei saada niitä kunnolla niistä lähteistä, mistä me ollaan totuttu niitä saamaan.

Tottakai perinteisiäkin proteiineja voi välillä syödä, mutta niiden ympärille on turha yrittää terveyttään rakentaa, koska ne sisältää aina myös rasvaa ja rasittaa siten maksaa.

 

 -Noora

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *